Eleccions generals

ERC i Junts busquen una treva a la divisió per encarar el 23-J

La discrepància de fons persisteix: Junts vol la llista conjunta i ERC no

3 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimecres al Parlament.

BarcelonaEl sobiranisme no tindrà fàcil refer la unitat de cara a les eleccions generals del 23 de juliol. S’ha constatat aquest dimecres al Parlament. Pere Aragonès s'ha reunit amb Junts, la CUP i els comuns per explicar-los la seva idea de fer un "front comú" en "defensa de Catalunya" davant l’auge del PP i Vox, però ara per ara no genera gaires simpaties -ni gaires concrecions-. El principal obstacle torna a ser com conceben aquesta unitat Junts i ERC. Per a Junts, la gran fórmula unitària implica començar formant una candidatura conjunta de l’independentisme a les eleccions generals. ERC no en vol sentir a parlar i considera que ha de ser més aviat una unitat "programàtica": defensar el mateix als programes, però amb llistes separades. És a dir, tornen a reproduir un debat recurrent dins l'independentisme des que va començar el Procés. Ara, després de la caiguda del sobiranisme a les municipals, es volen donar una oportunitat per continuar parlant i introduir una treva a la divisió. O almenys escenificar-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió més important del dia ha estat la darrera: el president de la Generalitat s'ha vist amb Laura Borràs, Jordi Turull i Albert Batet al seu despatx del Parlament. Els dos exsocis del Govern -que van trencar només fa vuit mesos- s'han reunit durant més d'una hora per explorar en què pot consistir aquesta unitat. Per a Laura Borràs (Junts), la fórmula passa per una "agenda catalana" per "avançar cap a la independència" i no només posar l'èmfasi en frenar Vox. Per a Turull, si es parla tan sols de l'extrema dreta s'està "convidant els catalans a votar el PSC", ha dit en una entrevista a RTVE. "Tot i saber quina és la falta de credibilitat que tenim tots els partits independentistes, ens hem emplaçat a fer possible un front comú", ha insistit Borràs en roda de premsa al Parlament, sense descartar fer una llista conjunta.

La líder de Junts, Laura Borràs, en roda de premsa al Parlament

Des de la Presidència de la Generalitat fan una valoració positiva de les trobades, tot admetent que es troben en una fase "molt inicial" i que ara cal buscar les "fórmules" per concretar la unitat. Malgrat això, ERC, el partit del president, ha volgut deixar clar des del principi que la llista conjunta ni entra dins les possibilitats d'acord ni hi entrarà. L'encarregat de dir-ho ha estat el president dels republicans, Oriol Junqueras, que ha afirmat que és una proposta "del passat" amb un component "purament tàctic". Quina és la proposta d'unitat d'ERC, doncs? Té diverses cares. A part d'anar a les eleccions generals amb un programa compartit, també inclou prioritzar pactes independentistes als municipis, els consells comarcals i les diputacions i pactar una nova presidència del Parlament.

Els comuns no hi seran

Malgrat que la major part dels focus recauen en ERC i Junts, també formen part de l'operació la CUP i els comuns. La cupaire Eulàlia Reguant també s'ha vist amb Aragonès i ha explicat que han compartit una anàlisi sobre el resultat de les eleccions municipals, però que amb una reunió no es resol res. "A correcuita no es poden trobar solucions a problemes profunds", ha dit la diputada.

Després de la jornada d'aquest dimecres al Parlament, doncs, no se sap ben bé en què consistirà aquest front comú, però sí que és clar qui no hi participarà. La líder dels comuns al Parlament, Jéssica Albiach, ho ha descartat: "Amb Junts no anirem ni a la cantonada". La proposta dels comuns és una altra i començaria perquè Aragonès assumeixi els mals resultats del cap de setmana fent canvis al Govern. Ells proposen el cessament dels consellers Josep Gonzàlez-Cambray i Laura Vilagrà. El primer, per com està gestionant l'educació. La segona, pel caos amb les oposicions a funcionari de la Generalitat.

Mentrestant, el PSC no està convidat al front, però s'ho mira de prop intentant treure rèdit de la situació. El seu líder, Salvador Illa, ha retret a Aragonès que busqui "grans consensos" a Catalunya sense comptar amb "el primer partit". Un recordatori que els socialistes catalans ja han guanyat les dues últimes eleccions, les catalanes i les municipals, i que volen el triplet aquest juliol amb les generals. "Catalunya no necessita fronts, necessita un bon Govern", ha afirmat Illa.

stats