Eleccions Generals

Ciutadans es resisteix a tirar la tovallola també a Catalunya

La formació vol unir esforços per presentar-se a les pròximes europees i catalanes

3 min
Carlos Carrizosa

BarcelonaCiutadans es replega i aviat podria veure's obligat a tornar als orígens. L'1,35% de vot del 28-M ha fet tant de mal que el partit descarta presentar-se a les espanyoles. ¿Com afecta això el partit a Catalunya, on la punxada ha estat encara més sonada? Només un 1,2% dels votants van optar per la papereta de Cs en el territori on va néixer, i només deu regidors sostindran la bandera taronja a tot el país. Si no hi ha un canvi radical, la tendència apunta a la desaparició de les sigles. Però, tot i això, a Ciutadans no es resignen a intentar-ho un cop més. La direcció ha fet una crida a reagrupar-se i treballa amb la idea de presentar-se una darrera vegada a les europees i, després i sobretot, a les catalanes. "Estaríem bojos si no ens hi presentéssim", diu un dirigent. Ara bé, altres ho formulen més aviat com un desig: "Espero que hi arribem".

Diverses fonts consultades repeteixen el missatge que ha donat l'executiva en la reunió del comitè nacional d'aquest dimarts com si fos una conjura per tornar Cs a la vida. Estalviar-se el desgast d’una altra campanya per acabar fora del Congrés, asseguren, els permetrà recollir els pedaços de la crisi que travessen i sumar forces per fer un últim intent a les europees del 2024 i les catalanes del 2025. “Cs és útil i representatiu a Catalunya, i a la resta d’Espanya pot trigar a recuperar-se”, assenyala un dirigent. Fonts consultades asseguren que no s’ha plantejat en la trobada cap altre escenari. Si les eleccions europees surten bé, explica una veu taronja, poden servir d’“ajuda” per mantenir la representació al Parlament. Les mateixes fonts adverteixen que presentar-se "inútilment" a unes generals que es plantegen com un plebiscit –Pedro Sánchez sí o no– podria posar “en risc” les futures autonòmiques.

En la trobada entre els quadres taronges per abordar la situació, el líder del partit a Catalunya, Carlos Carrizosa, ha estat partidari de retirar la candidatura a les generals, però ha insistit en la necessitat de donar pes i capacitat d’acció al pinyol català del partit, segons diverses fonts consultades. La direcció catalana pensa que l’estratègia de la formació a Madrid els ha perjudicat en massa ocasions i reclama autonomia per retrobar l’espai que els va permetre néixer el 2006 de la mà d’Albert Rivera. D’aquí l’aposta que la cap de llista per Barcelona, Anna Grau, va fer en campanya emulant el primer cartell electoral del partit, encara que no va aconseguir el seu objectiu –no va arribar ni al 2% dels vots–. Amb tot, amb més marge de maniobra confien que tindran temps per fer el “rellançament” de la marca, apunta una veu taronja.

Les europees, test preliminar

La decisió de no presentar-se el 23-J ha estat “molt dura”: “No agrada ni als que l’han defensat”, apunten fonts del partit. Per això esperen que les europees els brindin “un altre context” i els permetin “armar-se per a Catalunya”. Les mateixes fonts creuen que alliberar-se de l’etiqueta de formació que “està desapareixent” els podria ajudar a fer que els votants tornin a agafar la seva papereta, malgrat que fa tres anys que no deixen de perdre suports de forma accelerada. En clau interna, "agafar aire" després de l’opa hostil del PP és un altre dels objectius que es marquen amb aquest parèntesi. De fet, el secretari d’organització de Cs en l’etapa de Rivera, Fran Hervías, va assegurar en un tuit que ja hi ha nous dirigents que volen fer el pas al PP. Però Cs es nega a dissoldre's i s'encomana a la possibilitat d'un canvi de context polític que li permeti recuperar l'alè.

stats