23-J

Junts resisteix i serà decisiu per a la investidura de Sánchez

Avisa que no faran president el líder socialista “a canvi de res” i manté la condició del referèndum

3 min
La cap de llista de Junts, Míriam Nogueras, valorant els resultats

BarcelonaDesprés d’aguantar a les eleccions municipals –és el partit independentista que menys suport va perdre–, l’objectiu que s’havia marcat Junts en aquestes espanyoles era superar Esquerra. Encara que fos per un diputat, ja que volia validar a les urnes l’estratègia de confrontació amb Madrid. ¿I quin és el balanç? Agredolç. És el partit independentista que resisteix millor –treu 7 escons, només un menys que el 2019– però es manté per darrere dels republicans. És més, no aconsegueix recollir la davallada d’Esquerra, que es deixa pel camí gairebé la meitat dels escons, i tampoc de la CUP, que es queda sense representació.

Nogueras: "No investirem Sánchez a canvi de res"

Però el balanç per a Junts no acaba aquí. El resultat del 23-J els situa al centre del tauler de joc espanyol: els seus vots són clau perquè Pedro Sánchez es mantingui a la Moncloa. I ahir la cap de llista, Míriam Nogueras, va llançar un advertiment des de l’hotel Barceló Sants de Barcelona: “No farem president Sánchez a cambio de nada”. El mateix expresident Carles Puigdemont ja va dir en una entrevista l’ARA que el socialista no seria president “amb els vots de Junts”.

Puigdemont assegurava a l'ARA que no investirien Sánchez

A l’hora de tancar aquesta edició, el bloc d’esquerres sumava 172 diputats enfront dels 169 de Vox i PP. ¿Què significa això? Que el PSOE necessita els juntaires per arribar a la majoria absoluta o, com a mínim, la seva abstenció per sumar més vots que la dreta en segona volta. Junts ha dit al llarg de la campanya que “bloquejarà” el Congrés si no s’accepta el dret a l’autodeterminació de Catalunya i l’amnistia. ¿Mantindrà aquesta posició? “No ens mourem ni un mil·límetre”, va afirmar ahir Nogueras, reclamant a ERC “unitat” per defensar conjuntament el referèndum. I va afegir un dard contra els socialistes: “Una abraçada a Xavier Trias”, recordant que just fa un mes que el PSC va desbancar-lo de l’alcaldia de Barcelona pactant amb el PP i els comuns.

¿Què passarà, doncs? El PSOE –i fins i tot Sumar– ja ha descartat avalar una consulta a Catalunya. Per tant, si els juntaires no es mouen, conduiran la cambra a un bloqueig i a una repetició electoral. Ara bé, no tothom dins de la formació comparteix aquesta estratègia i més si només es tracta d’una abstenció: l’ala més pragmàtica seria partidària de flexibilitzar les condicions per negociar amb Sánchez i evitar una repetició electoral amb el risc que sumi el PP i l’extrema dreta de Vox. Aquest dilluns a la tarda es reunirà la direcció de Junts per fer una primera avaluació del resultat, de manera que el debat que s’hi produeixi serà clau.

Retrocés en vots

Malgrat perdre només un escó –a la circumscripció de Barcelona– i mantenir els de Girona, Lleida i Tarragona, Junts ha perdut 150.000 vots respecte el 2019, quan la llista la va encapçalar Laura Borràs. I si el resultat es compara amb el 28-M també hi ha un retrocés: fa un mes els juntaires van sumar 552.089 vots i ahir 380.000. Veus del partit ja demanaven ahir una reflexió per encarar el futur.

Més informació del 23-J

stats