L'ANC promourà el vot en blanc o nul si no hi ha una llista unitària a les eleccions espanyoles

L'entitat aprova seguir demanant el vot per a partits independentistes a les municipals

3 min
Manifestació de la Diada de 2021 a la Via Laietana.

Crèdit fins a les municipals. Els socis de l'ANC han aprovat el full de ruta que fixa que l'entitat promogui el vot en blanc o nul si no hi ha una candidatura unitària a les eleccions espanyoles. Als comicis locals, en canvi, encara cridarà a votar formacions independentistes, com ja va fer en les últimes. Això sí, exigirà "el compromís per escrit que no es regalaran més ajuntaments, consells comarcals o diputacions" a partits espanyolistes, com queda establert en la ponència, que ha estat validada pel 96% dels 4.275 membres que han votat en la desena assemblea general ordinària de l'entitat. Les bases de l'ANC estan molt contrariades amb el Govern d'ERC i Junts i volen que la pressió de la societat civil serveixi per redreçar el rumb d'una legislatura que no avança cap a l'autodeterminació tot i haver assolit més del 50% de vots independentistes el 14-F. "S'ha acabat que la manca de respecte a la voluntat dels electors els surti de franc", diu l'Assemblea en la ponència.  

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el text aprovat, com va avançar l'ARA, aposta per impulsar una llista cívica al Parlament "sense personalismes ni interessos de partit" ja en les pròximes eleccions catalanes i no "en el futur", com es deia més ambiguament en el text original, un canvi fruit de la transacció d'esmenes de les territorials. Fonts del secretariat, però, posen aigua al vi i destaquen que s'ha refusat fer un nou partit, que es parla d'impulsar i no de crear i que encara falten tres anys per a les eleccions i l'escenari polític actual pot canviar. "També serà un nou secretariat [s'escull al maig] el que haurà d'aprovar dos fulls de ruta més abans dels comicis", afegeixen les mateixes fonts, que destaquen que, a més, els socis ho haurien de ratificar en una consulta. Sigui com sigui, l'esmena que es va presentar per retirar la proposta de la llista cívica va ser tombada per molta diferència i només va rebre el 33% de suport dels votants.

La proposta de crear una candidatura unitària o cívica no és nova i ja ha anat sortint molt sovint als fulls de ruta de l'Assemblea, sobretot els primers anys. A les eleccions del 27-S del 2015 ja es va tornar a posar sobre la taula de manea més seriosa, sense èxit, perquè finalment només CDC i ERC van decidir presentar-se sota el paraigua de JxSí. Llavors l'ANC no va fer una crida a votar la coalició, que va ser encapçalada simbòlicament per Raül Romeva perquè seria Artur Mas el candidat a investir.

En qualsevol cas, el full de ruta validat de manera virtual entre dijous passat i aquest dimecres només seria vàlid per a les eleccions municipals, perquè té una vigència d'un any i els comicis se celebraran aleshores. El text, però, no deixa de ser un toc d'atenció a les formacions independentistes amb una advertència clara que el vot independentista no pot ser un "vot captiu", com es remarca a la ponència. "Una part substancial de l'independentisme està molt descontenta amb ERC i Junts, amb la manca de passos cap a la independència, i l'Assemblea en som un reflex", resumeix una altra font de la direcció. A tall d'exemple, una altra de les sis esmenes aprovades encara és més crítica amb la taula de diàleg que la ponència inicial, i s'ha afegit que aquest òrgan "reforça i cohesiona l’estat espanyol internament i el legitima internacionalment". És l'esmena que més suport ha rebut, un 68%. El malestar de les bases de l'ANC, doncs, és més que notori amb l'aposta dels republicans per resoldre el conflicte polític. Un desencís que gestionarà la nova direcció perquè la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzié, que optarà formar part de la junta de l'Organització de Nacions i Pobles no Representats (UNPO) segons ha avançat 'La Vanguardia', deixarà el càrrec al maig després d'exhaurir els quatre anys de mandat.  

stats