Política Procés 01/03/2022

L'ANC descarta crear un nou partit, però obre la porta a impulsar una "llista cívica" en el futur

El full de ruta de l'entitat denuncia "la manca de respecte" de les forces independentistes a la voluntat dels electors

2 min
Elisenda Paluzie, David Fernández, Patrícia Sierra i Carles Xavier Gómez, en una imatge d’arxiu.

El malestar de l'ANC amb els partits independentistes per la paràlisi del Procés és més que notori, com ha anat denunciant en els darrers mesos, però ara per ara no es planteja crear una nova formació. Així s'estableix en el full de ruta de l'entitat, al qual ha tingut accés l'ARA, en què es mostra molt crítica amb les forces independentistes, a les quals acusa de no respectar la voluntat dels electors. Sigui com sigui, el document elaborat per la direcció, que se sotmetrà a votació del 17 al 23 de març, conclou que  "impulsar un partit polític nou no és una opció" i recorda que "els intents de regeneració democràtica com ara Primàries" han acabat "engolits pel mateix sistema electoral" i "abocats a l’exclusió parlamentària".  En qualsevol cas, l'Assemblea obre la porta a fer-ho més endavant. "Potser en algun moment ens haurem de plantejar l’impuls d’una llista cívica", adverteix en el text.

Mentrestant, l'Assemblea, que torna a reclamar que s'implementi l'1-O, advoca per pressionar institucions i partits amb l'objectiu que la majoria independentista a la cambra catalana es tradueixi en fets. "No pot ser que la manca de respecte a la voluntat dels electors els surti de franc", denuncia la cúpula de l'entitat.  En aquest sentit, l'Assemblea critica que "el front politíco-institucional s’hagi refugiat en l’autonomisme i hagi afeblit tant la lluita del moviment independentista a l'interior del país com la seva representació davant del món". "Els representants polítics saben que el nostre és un vot captiu i tenen el marge suficient per no respectar la voluntat dels seus electors. Ens hem deixat condicionar pel vot útil als partits hegemònics", afegeix el document, probablement el més crític amb els partits independentistes dels presentats fins ara.

De fet, titlla la Generalitat i el Parlament d'"institucions captives, sotmeses, amenaçades i desgastades, que ni aprofiten el petit marge de maniobra que els queda per treballar per la independència". Tampoc en surt ben parat el món municipal. "El compromís d’alcaldes i regidors independentistes amb la independència sovint també segueix la mateixa lògica de partits de mirar cap a una altra banda, desaprofitant també el seu marge d’acció, fins i tot en temes tan senzills com fer sobirania fiscal o deixant de contractar empreses de l’Íbex".  

Davant d'aquest escenari, l'Assemblea insta a aprofitar els pronunciaments judicials de tribunals europeus, el final del termini establert en els acords d’investidura per a la taula de diàleg o les eleccions municipals i espanyoles com a "finestres d'oportunitat" perquè l'independentisme de base recuperi la iniciativa i no esperi "passivament que les institucions es decideixin a assumir el lideratge". "La funció de la societat civil en el procés d’alliberament nacional és clau per forçar les institucions a donar resposta a la voluntat del poble", sentencia el document, que reitera la seva aposta per la desobediència.  

stats