Parlament
Política 11/11/2014

ICV-EUiA afirma que un canvi de majories a l’estat “facilitaria” una consulta pactada

Els ecosocialistes no descarten un escenari d'eleccions anticipades però consideren "prioritària" l'aprovació de pressupostos

L. Vicens / N.orriols
2 min

BarcelonaEl portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Joan Mena, ha apostat aquest dimarts al Parlament per "establir aliances a l'estat" i fer una consulta "amb totes les garanties" a Catalunya. Després de la compareixença del president de la Generalitat, Artur Mas, per fixar els següents passos del 9-N, Mena ha defensat seguir treballant per fer un referèndum a l'escocesa assegurant que un canvi de majories al Congrés dels Diputats "facilitaria" que els catalans exercissin el seu dret a decidir. Com? Pels ecosocialistes cal impedir que hi hagi majories absolutes a Madrid, derrotar el PP i apostar per un canvi de forces en l'executiu espanyol. "Cal derrotar el PP perquè hi hagi una consulta".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mena ha defensat que el 9-N pot ajudar a "iniciar el procés constituent a l'estat", ja que pels ecosocialistes la participació del passat diumenge és una "gran derrota del PP".

Tot i això, el diputat ecosocialista no ha descartat un escenari d'eleccions anticipades —en relació a la compareixença d'aquest dimarts de Mas— però ha fixat la seva prioritat en uns nous pressupostos. "Unes eleccions anticipades no solucionaran la qüestió dels pressupostos", ha dit Mena, exigint que es despleguin els comptes per "solucionar la vida més vulnerable". Els nous comicis per ICV-EUiA arribarien si Mas no pot complir amb la promesa de pactar un referèndum amb l'estat ni tirar endavant uns nous comptes pel 2015.

Una decisió unilateral

El diputat ecosocialista ha acusat a Mas de "prendre decisions unilaterals després d'èxits col·lectius" per enviar una carta al president espanyol sobre l'acord d'una consulta. Així ha assegurat que hagués estat "més adequat" fer públiques les iniciatives posteriors al 9-N un cop acaba la ronda de contactes entre els partits.

D'aquesta manera ha demanat que no s'utilitzi els resultats del procés participatiu per "interessos particulars i ha instat Mas a treballar per exercir dret a decidir amb totes les garanties democràtiques.

En relació al PSC, Mena ha demanat a la formació que pilota Iceta que s'incorpori a les converses que iniciarà Mas —tal com ha demanat el cap de l'executiu català— i que "des de la confrontació amb les polítiques socials" defensi el dret a decidir de Catalunya.

stats