Política 27/05/2019

Les urnes frustren el somni municipal de Graupera

Barcelona és Capital recull el 3,70% dels vots, una xifra que queda lluny de la barrera del 5% imposada per accedir a l’Ajuntament de Barcelona

Ruth Pérez Castro
2 min
Les urnes frustren el somni municipal de Graupera

BarcelonaJordi Graupera ho havia fiat pràcticament tot a l’estratègia digital. Una carta que, davant la realitat analògica de les urnes, va resultar-li insuficient per obtenir representació al consistori barceloní. Durant quinze dies, Barcelona és Capital va apostar per una imperiosa campanya basada en píndoles en format missatge a les xarxes socials per intentar superar el hàndicap que els suposava no tenir espais de propaganda electoral. Però amb els 140 caràcters no en van tenir prou i el somni municipal de Graupera va quedar en no res. Així, en el tancament d’aquesta edició i amb el 96% escrutat, Barcelona és Capital va recollir només el 3,70% dels vots, una xifra que queda lluny de la barrera del 5% imposada per accedir a l’Ajuntament de la capital.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i els esforços per compaginar nous i vells formats en campanya per sumar adeptes, el votant independentista no va acabar de fer confiança a la candidatura auspiciada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), que, tot i comprometre’s a apadrinar la llista, va mantenir-se’n al marge en campanya. En qualsevol cas, l’expectació que hi havia a primera hora de la tarda va començar a decaure a mesura que es ponia el sol des de l’Hotel Duquessa Cardona -l’espai triat per seguir la nit electoral- i anava avançant l’escrutini. La llum tènue de la terrassa il·luminava les cares llargues dels afins a la llista, que lamentaven els resultats inesperats a la capital en districtes com Gràcia, on confiaven sumar entre el 7% i el 8% dels vots i, en canvi, el recompte electoral va acabar donant-los un 5%-6%. Aquesta escletxa insospitada es va fer encara més profunda en zones com Nou Barris, on amb prou feines van assolir l’1% dels suports. Si més no així ho van indicar alguns membres de la candidatura en conversa amb aquest diari, i van coincidir que la fragmentació del vot independentista amb la CUP també els va perjudicar. I, mentre acollia les desesperançadores notícies que arribaven de la resta de 32 municipis on Primàries havia presentat llistes, Graupera entomava el cop i reconeixia: “No som la mena de moviment polític que fa veure que ha guanyat quan ha perdut”.

stats