Política 27/05/2019

Els republicans disparen l’independentisme al cinturó roig i el PSC es recupera

Els socialistes s’imposen a l’Hospitalet i Santa Coloma, però per primer cop no governaran a Terrassa

Jordi Mumbrú
3 min
El líder de Tot per Terrassa, 
 Jordi Ballart.

BarcelonaEl cinturó roig continua sent roig, però cada cop és va tenyint més de color groc. Els bons resultats d’ERC en aquestes eleccions municipals han permès que l’independentisme es consolidi en bona part dels 36 municipis que formen l’Àrea Metropolitana de Barcelona i la resta de ciutats de la primera corona i que entri en llocs on fins ara no ho havia fet, com Santa Coloma de Gramenet. L’estratègia d’ampliar la base independentista que promulguen els republicans està donant els seus fruits.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’altra banda, els socialistes, que no havien parat de perdre vots des del 2007, han aconseguit aquest cop frenar la davallada i començar a recuperar. Segurament en part per l’efecte de la recent victòria de Pedro Sánchez a les passades eleccions generals, el PSC ha aturat la caiguda i ha començat a recuperar. Del 2007 al 2011, els socialistes van perdre a l’Àrea Metropolitana de Barcelona 94.218 vots, i el 2015 encara van aconseguir 78.590 vots menys. Al tancament d’aquesta edició encara no se sabia el total de vots, però la remuntada socialista és indubtable. I un bon exemple s’ha viscut a la segona ciutat de Catalunya: a l’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC) ha recuperat la majoria absoluta que havia perdut a les anteriors eleccions. Amb 14 regidors, Marín no necessitarà cap acord per governar. En aquesta ciutat, els republicans també han aconseguit molts suports i han passat de 2 a 5 regidors. L’altra gran victòria socialista és a Santa Coloma de Gramenet. Núria Parlon, que ja governava amb majoria absoluta, ha aconseguit encara 3 regidors més i ha escalat fins als 17. En aquesta ciutat, ERC ha entrat per primer cop amb 3 regidors.

Malgrat això, els socialistes s’han endut un bon disgust a Terrassa, on havien governat fins ara. A la tercera ciutat més gran del territori, que està fora dels límits de l’AMB, es presentava per lliure Jordi Ballart, que havia sigut alcalde des del 2012 (en substitució de Pere Navarro). Ballart, però, va estripar el carnet del PSC i va abandonar l’alcaldia arran del suport dels socialistes a l’aplicació de l’article 155. I els electors li han donat el seu suport. El partit de Ballart, que s’ha creat per a aquestes eleccions, ha aconseguit 10 regidors, superant els 7 del PSC. Ballart en tindria prou tancant un acord amb ERC (5) per obtenir la majoria absoluta.

Guanyador a cada municipi de l'àrea metropolitana el 26-M

A l’altra cocapital del Vallès Occidental, Sabadell, el PSC es recupera de manera contundent. Després de Manuel Bustos, els socialistes s’havien quedat amb 5 regidors, però en aquestes eleccions han doblat el resultat. ERC i la Crida per Sabadell (que han governat aquest mandat) també han aconseguit 10 regidors. Ciutadans (3) i Podem (1) tindran la clau de la governança.

Una altra ciutat que pot canviar el seu govern és Sant Vicenç dels Horts, on Oriol Junqueras aquest cop no es presentava com a alcaldable. El seu partit ha quedat com a segona força, per darrere del PSC per només 66 vots. Els socialistes han passat de 5 a 8 regidors.

Albiol guanya però sense majoria

El Partit Popular, per la seva banda, aspirava a recuperar l’alcaldia de Badalona i, una vegada més, ha sigut el partit més votat. Xavier García Albiol s’ha imposat i ha aconseguit un regidor més: ha arribat fins als 11. Però no ha arribat a la majoria absoluta (14). La confluència entre la CUP i ERC ha sumat 7 regidors i el PSC s’ha quedat en 6. Els futurs acords decidiran l’alcaldia.

L’altra gran ciutat metropolitana que els populars volien recuperar era Castelldefels. El seu candidat, Manuel Reyes, ha aconseguit imposar-se (8) però difícilment governarà, ja que el PSC i els comuns -que ja han pactat aquest mandat- sumen més regidors (10).

Junts per Catalunya ha perdut força en aquestes eleccions a la Barcelona metropolitana. Conserven el seu municipi més gran, Sant Cugat del Vallès, però també al seu feu han perdut pistonada i han passat d’11 a 9 regidors. El PSC passa d’1 regidor a 4 i ERC dobla de 3 a 6. El PP ha quedat fora.

A Mataró, el PSC de David Bote passa de 6 a 13 regidors i consolida el seu mandat. ERC passa de 4 a 8.

stats