Política 27/05/2019

JxCat manté el bastió de Girona i Madrenas repetirà com a alcaldessa

El PP perd la representació en un ple que passa de 25 regidors a 27

Maria Garcia
2 min
JxCat manté el bastió de Girona i Madrenas repetirà com a alcaldessa

GironaGirona continua en mans de Junts per Catalunya. Marta Madrenas, que per primera vegada es presentava com a alcaldable, va aconseguir ahir revalidar la primera posició al consistori gironí amb nou regidors, els mateixos que va assolir el seu antecessor, Carles Puigdemont. Uns resultats que avalen, doncs, la gestió que va fer Madrenas després de l’1-O –trencant relacions amb l’Estat i la Casa del Rei, i posant fi al pacte amb el PSC–, i demostren que no li passa factura el ball d’alcaldes que es va produir després de la marxa de Puigdemont a la presidència de la Generalitat. La següent força més votada va ser Guanyem Girona, que es va endur sis regidors, dos més dels que va aconseguir la CUP en solitari fa quatre anys. Darrere seu, el PSC, amb Sílvia Paneque al capdavant, va augmentar els regidors del 2015 passant de quatre a sis i va aglutinar la majoria del vot unionista de la ciutat. ERC manté els 4 que tenia i completa el ple municipal gironí –que passa per primera vegada de 25 regidors a 27– Ciutadans, que manté els dos regidors que tenia. Per contra, el Partit Popular perd la representació que tenia a Girona des de les primeres eleccions de la democràcia. Pel que fa als resultats de la resta de municipis gironins, a Salt va guanyar ERC amb l’actual alcalde, Jordi Viñas, que, amb set regidors, li va prendre el primer lloc al PDECat, que va disminuir de sis a quatre representants. El PSC va millorar resultats amb cinc regidors, Vox va entrar per primera vegada amb 3 i Independents per Salt va baixar de tres a dos.

Front Nacional a Ripoll

A l’Alt Empordà, Figueres continuarà, previsiblement, amb el mateix alcalde, Jordi Masquef, que va millorar els resultats del 2015 i es va endur vuit representants. Per tant, Masquef ha aconseguit revertir la crisi de govern provocada per la seva antecessora, Marta Felip, que va trencar el pacte amb el PSC i Unió. Darrere de JxCat, ERC va assolir 5 regidors, el PSC 4, Ciutadans dos, Guanyem Figueres un i Canviem Figueres un.

Un dels municipis que ha estat al centre del focus mediàtic ha sigut Ripoll, on l’actual alcalde, Jordi Munell, de JxCat, es va mantenir com a força més votada tot i que va perdre la majoria absoluta al passar d’11 regidors a 8. ERC va baixar de quatre a tres, la CUP va augmentar d’un a dos i la Candidatura del Progrés va pujar d’un a tres. La novetat va ser, però, l’entrada al ple del partit independentista i racista Front Nacional de Catalunya, que va obtenir 1 representant. Finalment, a Blanes, el ERC va superar els últims resultats i es va situar com la llista més votada, amb cinc regidors. Al darrere, PSC (5), Blanes en Comú Podem (5), JxCat (3) i Cs (3).

stats