Política 02/06/2015

"Juro o prometo per la independència": la Junta Electoral alerta que la fórmula no és vàlida

La JEC considera invàlida la fórmula que proposa l'Associació de Municipis per la Independència perquè els nous alcaldes prometin el seu càrrec

Acn
2 min
fórmula ami indepencència

Barcelona"Per expressió democràtica de la voluntat ciutadana, anuncio que resto a disposició del nou Parlament, el president i el Govern per exercir l'autodeterminació del nostre poble i proclamar l'estat català, lliure i sobirà". Aquesta és la fórmula que planteja l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) perquè els nous alcaldes prometin lleialtat al procés en prendre possessió del càrrec. Però, segons la Junta Electoral Central, la fórmula no és vàlida.

A petició del secretari de l'Ajuntament de Falset, la Junta Electoral Central va donar la seva opinió el 24 de maig. De fet, en l'escrit la JEC diu que s'ha de limitar a manifestar el seu criteri sobre la interpretació de l'article 108.8 de la LOREG i recorda que correspon a "la respectiva corporació local verificar el compliment dels requisits legals". Segons la JEC, la fórmula "desnaturalitza el compliment del requisit que imposa l'article 108.8, en la mesura que buida de contingut el compromís inequívoc de respecte a la Constitució".

De fet, la Junta fa referència a una sentència del Tribunal Constitucional (TC) del 1990 en què es va establir que "per complir el requisit legal de prestació, jurament o promesa d'acatament a la Constitució no n'hi hauria prou utilitzant la fórmula ritual sinó que s'ha d'utilitzar, a més, sense acompanyar-la de clàusules o expressions que d'una manera o altra buidin, limitin o condicionin el seu sentit propi".

En aplicació d'aquesta juridisprudència, la JEC conclou que, segons el seu criteri, no ha d'entendre's com a vàlida la fórmula proposada per l'AMI a través de la 'Declaració de Cervera'. I ho justifica dient que les expressions "desnaturalitzen el compliment del requisit imposat per l'article 108.8 de la LOREG, en la mesura que "buiden de contingut el compromís inequívoc de respecte a la Constitució".

stats