Política 27/05/2019

El PP evita el ‘sorpasso’ de Cs i somriu a Madrid

Els populars governaran la Comunitat i l’Ajuntament

Laia Forès
2 min
El PP evita el ‘sorpasso’  de Cs i somriu a la capital

MadridLa caiguda podria haver sigut pitjor. El PP retrocedeix clarament -en vots i escons- a totes les comunitats autònomes però pot recuperar l’Ajuntament de Madrid, conserva el govern autonòmic i podrà governar en comunitats com Castella i Lleó si aconsegueix pactar amb la dreta. Pablo Casado, a qui les eleccions d’ahir podien haver condemnat definitivament, surt reforçat malgrat el retrocés. L’electorat ha seguit castigant la formació -la caiguda de vots, com ja ho va ser a les generals, és històrica- però ha aconseguit evitar el sorpasso de Ciutadans, l’amenaça que més temia el partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder del PP, tot i no ser candidat de res als triples comicis d’ahir, era qui més s’hi jugava. I era qui més hi tenia a perdre. Génova havia enfocat la campanya del 26-M com una segona volta de les eleccions. Confiava que el gir centrista que va imposar Casado després del fracàs del 28-A serviria per frenar la fuga de vots. La jugada li ha sortit bé només a mitges: l’evident caiguda de suport electoral es veu compensada amb la possibilitat de governar amb els altres partits de dretes.

El president del partit conservador aconsegueix salvar la cara perquè el PP no perd la segona posició i manté les opcions de governar algunes comunitats autònomes i algunes grans ciutats com Màlaga i Madrid. A la capital espanyola, Manuela Carmena cedeix a la dreta el govern municipal amb un resultat ajustadíssim. Ahir a la nit, des d’una finestra de Génova, es va poder veure militants del PP felicitant un eufòric José Luis Martínez Almeida, que podrà ser alcalde si pacta amb Ciutadans i Vox.

El PP, segona força a Europa

Després d’un recompte d’infart els populars també salven la Comunitat de Madrid. Tot plegat va provocar eufòria a la seu de Génova, on es preparen per convertir la capital en la punta de llança de l’oposició contra Pedro Sánchez.

Fora de Madrid el PP perd el govern de la Rioja, un altre dels seus. La formació tampoc aconsegueix recuperar l’alcaldia de València, on Compromís i el PSOE sumen majoria absoluta. A les europees, els populars cauen a la segona força i perden quatre eurodiputats, però aconsegueixen aguantar bé la pressió de Ciutadans, que ocupen la tercera posició amb set escons, lluny dels 12 del PP.

La tensió i els nervis van marcar les últimes hores a Génova. Des de la direcció del PP insistien ahir, quan es van tancar les urnes, que, fossin quins fossin els resultats electorals, “avui comença l’era de Casado”. Com ja va passar a les generals, el líder popular no estava disposat a fer cap pas enrere. Casado vol seguir pilotant el PP en els pròxims anys i competir amb Albert Rivera per ser cap de l’oposició. De fet, després d’ahir ningú li pot discutir aquest dret, ja que el PP és clarament l’alternativa.

El seu entorn segueix demanant paciència i recorden que per consolidar un projecte polític cal temps. El president del partit ha convocat per avui el comitè executiu nacional. Serà la primera ocasió per a Casado per saber com estan els ànims després de la cita electoral d’ahir.

stats