Eleccions municipals

El primer alcalde musulmà de Catalunya: "Espero que un dia hi hagi un president de la Generalitat d'origen àrab"

Omar Noumri, que governa a Castelló de Farfanya, lamenta que el seu cas sigui excepcional

2 min
Omar Noumri en una imatge recent

BarcelonaOmar Noumri (1991) es va convertir el 2019 en el primer alcalde musulmà de Catalunya i Espanya, exceptuant Melilla. Amb una llista vinculada a ERC, va imposar-se a Castelló de Farfanya (la Noguera) i va ampliar en un regidor més la majoria absoluta respecte a Junts. Fill de pare algerià i mare catalana, Noumri va arribar a Catalunya quan tenia un any fugint de la guerra civil que castigava el país àrab. 

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El seu origen no ha tingut rellevància en la victòria de fa quatre anys que ara espera revalidar. Els únics àrabs que vivien en aquest petit poble de 500 habitants el 2019 eren el seu pare i ell. "Algú de Barcelona hauria estat menys votat, perquè jo era guia turístic, jutge de pau i la meva família materna fa més de 300 anys que viu al poble". I això que l'aleshores alcaldessa, Cristina Lafay, amb qui es va enfrontar en unes primàries per ser l'alcaldable i que va estripar el carnet d'ERC al ser derrotada, va posar en dubte el seu republicanisme pel fet de ser musulmà.

El comentari que l'alcaldessa Cristina Lafay va fer contra Noumri abans de les anteriors eleccions.

Lafay, que es negaria a cedir-li la vara d'alcalde al debat d'investidura, i familiars de candidats de Junts també van fer córrer el rumor que tancaria l'església i obriria una mesquita. “La meva religiositat sempre l'he deixat en un àmbit privat, però de petit beneïa la palma amb la meva àvia mentre celebrava el Ramadà", diu, i recorda que a la universitat on va estudiar història va sortir amb una noia xinesa que era budista.

Omar Noumri, en una imatge recent

Confia que la seva victòria obri camí a la política a catalans d'origen divers. "No és just ni igualitari que Catalunya no tingui representants fidels de la societat", lamenta. I celebra que ERC hagi optat per l'amazic Soulimane Messaoudi com a cap de llista a Martorell o per l'uruguaià Gabriel Fernández a Sabadell. "Es va revertint i cada cop n'hi haurà més". I a la Generalitat? "El temps ho dirà, però si l'hi haguessin preguntat fa 30 anys al Montilla no sé què hauria contestat. Del Parlament al Govern hi ha un pas, i ara hi ha polítics d’origen divers". El dia que això no sigui notícia, considera, s'estarà "més a prop" de tenir un Rishi Sunak a Catalunya o alcaldes com els de Londres o Rotterdam.

stats