Eleccions municipals

Anna Gabriel reapareix en un míting sis anys després: "Volem la independència per canviar-ho tot"

Changue acusa ERC i Junts de renunciar a l'alliberament nacional i apuntalar el règim

2 min
Gabriel, a l'acte de la CUP a la Vila de Gràcia

BarcelonaSis anys, set mesos i dos dies després, l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha reaparegut presencialment en un míting de la CUP fora del seu municipi. Si fa gairebé 2.000 dies va intervenir enfebrada a Sabadell per advertir que el 155 seria “una broma” comparat amb una victòria de les forces unionistes a les eleccions al Parlament del 2017, aquest dilluns, en plena forma, ha recuperat un dels lemes cupaires que enllaça l'alliberament nacional amb el social. "Volem la independència per canviar-ho tot, no canvis cosmètics ni reformes del sistema", ha advertit Gabriel, que el juliol de l'any passat va tornar de l'exili després de quatre anys i mig a Suïssa per comparèixer davant del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte davant de 200 persones a la Vila de Gràcia, el principal feu de la CUP a la capital, l'exdiputada ha evitat el cos a cos amb la resta de forces independentistes i s'ha limitat a dir que si la formació torna a entrar a l'Ajuntament de Barcelona, el futur alcalde o alcaldessa "tindrà un malson quotidià permanent". "El comú denominador de tots els partits és que no volen que siguem a les institucions", ha afegit.

La candidata de la CUP a Barcelona, Basha Changue, sí que ha criticat que ERC i Junts hagin "aparcat" la demanda de la independència en aquesta campanya i els ha acusat d'"apaivagar el conflicte". Al cap de llista republicà, Ernest Maragall, li ha retret que en el darrer mandat no hagi mostrat "l'oposició independentista a Colau" ni vulgui convertir Barcelona en "un bastió independentista". Més crítica s'ha mostrat amb el candidat de Junts, Xavier Trias, per renunciar a la independència. "Junts demostra que el discurs independentista és un instrument que apareix o desapareix en funció del rèdit electoral que en pugui treure", ha lamentat.

"Junts ha passat de l'independentisme màgic d'aixecar la DUI sense cap pla a l'independentisme de Schrödinger", ha reblat en referència a l'experiment mental que explora la forma en què un sistema quàntic, com un àtom, pot existir en diversos estats a la vegada. Deixant de banda la física quàntica, Changue ha conclòs que "l'única candidatura per evitar l'apuntalament del règim del 78 i del sistema és la CUP".

Expulsar els militars de Collserola o dedicar una plaça a l'1-O

La CUP de Barcelona ha aprofitat aquest acte, centrat en l'autodeterminació, per desgranar les seves propostes. Així, ha tornat a posar sobre la taula algunes mesures que ja defensava en les últimes campanyes electorals com ara impulsar l'Assemblea Municipalista de Càrrecs Electes dels Països Catalans o promoure la desobediència a la legislació espanyola i derogar "lleis injustes" com la d'estrangeria". Així mateix, reclamen prohibir les maniobres de l'exèrcit a Collserola o reconvertir la comissaria de Via Laietana en un espai de memòria antifeixista. També volen dedicar el nom d'un carrer a Guillem Agulló, assassinat pels feixistes ara fa trenta anys, i una plaça a l'1-O.

stats