Eleccions municipals

La batalla Díaz-Podem complica les perspectives de l'espai per al 28-M

Totes les formacions a l'esquerra del PSOE se la juguen en territoris com Barcelona i el País Valencià

4 min
Yolanda Díaz en l’acte de diumenge al recinte de Magariños de Madrid.

MadridNi la precampanya electoral per al 28-M ni les previsions demoscòpiques poc optimistes per a l'espai a l'esquerra del PSOE han fet apaivagar el soroll, els atacs creuats i els retrets. Yolanda Díaz i Podem continuen amb les espases alçades per l'encaix del partit lila a Sumar de cara a les eleccions generals i fent evident que la unitat d'aquest espai, a hores d'ara, continua sent una quimera. La vicepresidenta segona i ministra de Treball va sortir a l'atac aquest diumenge contra el partit lila i el seu exlíder, Pablo Iglesias, en una entrevista a Lo de Évole de La Sexta. A Podem li ha faltat temps aquest dilluns per censurar el to de les seves paraules. La pugna creix i ho fa a les portes d'unes eleccions municipals i autonòmiques en què tota l'esquerra es juga mantenir governs tan rellevants com el de Barcelona i el del País Valencià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les crides a la unitat les repeteixen a una banda i a l'altra dia rere dia, i també es culpabilitzen mútuament de fer-la impossible. Ho feia Díaz en l'entrevista quan assegurava que Podem demana la unitat "a bufetades", cosa que "deprimeix l'electorat", i qüestionava l'ascendència encara d'Iglesias en la formació. Li ha replicat el mateix exvicepresident espanyol, en declaracions a RAC1 aquest matí, acusant-la de fer-la encara més difícil llançant una "amanida d'hòsties" contra el partit lila. S'hi ha afegit també la ministra d'Igualtat, Irene Montero, una estona més tard: "És molt preocupant que Yolanda Díaz continuï reforçant la idea que Podem i Sumar no vagin junts a les eleccions". Díaz va sortir a l'atac en l'entrevista de diumenge, quan no es va estalviar ni un retret, i això ha donat munició als liles, que han insistit que ells tenen la mà estesa per negociar la coalició. "Si hi ha voluntat de firmar un acord, estic disponible aquesta tarda, la setmana que ve o després de les eleccions del maig", ha afirmat la secretària general de Podem, Ione Belarra, a RNE.

Quina és la conseqüència més immediata de tota aquesta guerra? Els resultats de l'espai a les eleccions autonòmiques i municipals, especialment els d'Unides Podem. "¿En què ajuda això d'ahir que Ada Colau torni a ser alcaldessa de Barcelona? ¿O que l'esquerra aguanti al govern a la Comunitat Valenciana? ¿O que puguem frenar Ayuso?", s'ha preguntat Iglesias. Precisament, els pronòstics per a les forces a l'esquerra del PSOE en aquests tres territoris no els van gaire de cara.

En el cas de la capital catalana, les enquestes estan molt obertes i encara és una incògnita que l'alcaldessa, Ada Colau, pugui revalidar el càrrec. També perillaria l'actual govern de la Generalitat Valenciana, perquè una suma del PP i Vox podria desbancar l'aliança d'esquerres que governa aquesta comunitat, la mateixa situació amb què es trobaria el govern municipal de València. A Madrid, la suma de les esquerres tampoc serviria per desbancar Isabel Díaz Ayuso del govern autonòmic ni tampoc l'alcalde de la capital espanyola, José Luis Martínez-Almeida.

La implicació de Díaz en la campanya del 28-M

Ara per ara, Yolanda Díaz només ha confirmat que participarà en actes de campanya de territoris com Barcelona, on hi ha una candidatura d'unitat –com a la resta del territori català– i la sintonia amb els comuns és màxima. Ara bé, no s'han confirmat encara, per exemple, actes amb les ministres Ione Belarra o Irene Montero. La titular de Drets Socials va ser a Rubí fa uns dies en un acte de precampanya. Fonts dels comuns asseguren que estan convidades, però que dependrà de les agendes. És una incògnita, però, si Díaz serà al País Valencià o Madrid, on l'espai es presenta dividit: Unides Podem competeix amb Compromís i Més Madrid. Per qui farà campanya? Per cap dels dos? Per tots dos? Per evitar respondre a aquesta pregunta, fins ara a l'equip de Sumar recordaven que el projecte de Díaz era estatal i que no volia interferir en llocs on hi havia candidatures que competien entre elles.

En l'entrevista d'aquest diumenge, però, Díaz va insinuar que a Madrid (on vota) es decantaria per la candidatura de Més Madrid, que encapçala Mónica García, i que competeix amb la d'Unides Podem d'Alejandra Jacinto, a qui algunes enquestes deixen fora de l'Assemblea. La mateixa Jacinto –que tenia sintonia amb Díaz– no ha volgut valorar les paraules de la impulsora de Sumar quan els periodistes li han preguntat en roda de premsa i s'ha limitat a dir: "La candidatura d'unitat d'Unides Podem a Madrid serà decisiva perquè hi hagi un canvi a la Comunitat de Madrid. Som garantia que es faran transformacions profundes".

I és que, en territoris com Madrid, qui surt guanyant de la tensió entre Díaz i Podem és Més Madrid, la força agermanada amb el Més País d'Íñigo Errejón. Perquè, de manera soterrada, la batalla que hi ha és antiga. Una guerra que va acabar amb trencadissa a Podem: la que van personificar Iglesias i Errejón. Sigui com sigui, el soroll pot continuar fins al 28-M perquè Díaz no preveu abordar la negociació amb els liles fins després d'aquests comicis. I dels resultats que obtingui Podem a tot el territori en dependrà probablement la seva força negociadora després.

stats