Eleccions municipals

La batalla de Madrid pel 28-M: tots contra Ayuso

La presidenta madrilenya aspira a la majoria absoluta, però dependrà de la força que aconsegueixi Vox

4 min
Isabel Díaz Ayuso i Alberto Núñez Feijóo, ahir junts en un acte a Madrid.

MadridIsabel Díaz Ayuso va ser de les primeres a obrir foc per donar el tret de sortida a la precampanya del 28-M de Madrid. Va ser en un esmorzar informatiu de Fòrum Tribuna Europa tot just després de Setmana Santa acompanyada del president del PP, Alberto Núñez Feijóo, i també de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida. Tota la carn a la graella per a una comunitat que és clau per al PP. I per a Ayuso, que s’hi juga mantenir intacte el lideratge i, fins i tot, fer-lo créixer. Al davant s’hi trobarà una esquerra dividida en tres formacions que es disputen l'hegemonia i que, malgrat estar lluny de fer ombra a Ayuso, pretén presentar batalla. 

Isabel Díaz Ayuso (PP)

El repte de la majoria absoluta o de quedar atrapada a Vox

Ayuso en l’últim ple a l’Assemblea de Madrid.

El 4 de maig de fa dos anys Ayuso va deixar el llistó molt alt: es va quedar a tan sols quatre escons de la majoria absoluta, va deixar fora de joc Cs, però ha hagut d’entendre’s amb Vox per aprovar lleis tan rellevants com els pressupostos de l’any passat –els únics del seu mandat–. La seva relació amb l’extrema dreta, però, s’ha anat torçant a mesura que han anat passant els mesos, fins al punt que en l’últim ple de l’Assemblea del mes de març Ayuso va escenificar la ruptura (provisional) amb el partit que lidera Rocío Monasterio a Madrid. Ayuso necessita els votants de Vox per arribar a la majoria absoluta –també més socialistes desencantats amb el govern espanyol–, i per això aquest dilluns s’hi va dirigir directament: "És o Sánchez o Espanya, els convido a ser eficaços". La presidenta madrilenya aposta per una llista renovada, però amb els consellers que li han estat fidels durant tot el mandat en els primers llocs com ara Enrique Ossorio, Javier Lasquetty o Enrique Ruiz Escudero. Ha prescindit, això sí, de diputats que es van alinear amb Pablo Casado en la guerra de fa un any. L'objectiu és fer créixer un lideratge que ha vist com qüestionaven alguns col·lectius com els professionals sanitaris. Ayuso es juga revalidar-lo per continuar presentant-se com el contrapoder al govern espanyol i no perdre punts dins del PP per si arriba el moment de rellevar Feijóo.

Rocío Monasterio (Vox)

Ser la clau de la governabilitat per evitar la irrellevància

La candidata de Vox a la presidència de la comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, en un acte electoral el 25 d'abril.

Si hi ha un lideratge a Vox que ha anat de més a menys, aquest és el de Rocío Monasterio a Madrid. El seu entorn deia fa unes setmanes que la candidata ultra estava desitjant començar la precampanya per estar en contacte amb la ciutadania, una carta que vol jugar per intentar no quedar desdibuixada al costat d’Ayuso. Monasterio només es podria salvar si aconsegueix ser clau per a la governabilitat de Madrid.

Mónica García (Més Madrid)

Retenir el lideratge de l’esquerra i retallar distàncies amb Ayuso

Mónica García , la portaveu de Mas Madrid

Va donar un cop d’efecte quan els primers dies de precampanya va anunciar el fitxatge de l’exdiputada socialista trans a l’Assemblea de Madrid Carla Antonelli. Fa dos anys, Mónica García va aconseguir fer el sorpasso al PSOE, i la incorporació d’Antonelli, precisament, s’ha de llegir en aquest sentit: Més Madrid aspira a millorar el resultat de fa dos anys –les enquestes li pronostiquen una pujada– i a mantenir el lideratge de l’esquerra en aquesta comunitat. La sintonia amb la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, pot beneficiar-la en la seva batalla amb Unides Podem.

Juan Lobato (PSOE)

El candidat poc carismàtic que no capgira les enquestes

El candidat del PSOE a la Comuniitat de Madrid, Juan Lobato

El PSOE torna a posar al capdavant de la candidatura per Madrid un lideratge poc carismàtic. És el del diputat Juan Lobato, que va agafar les regnes de la formació a la comunitat després del fracàs d’Ángel Gabilondo ara fa dos anys. Les enquestes no reflecteixen que Lobato sigui un revulsiu per al PSOE que li pugui fer ombra a Ayuso.

Alejandra Jacinto (Unides Podem)

El relleu d’Iglesias que aspira a superar la barrera del 5%

Alejandra Jacinto

A Unides Podem –la coalició entre Podem i Esquerra Unida– les perspectives no són encoratjadores després dels 10 diputats insuficients aconseguits per Pablo Iglesias fa dos anys. De fet, dirigents de la formació admeten que si superen la barrera del 5% dels vots –el mínim per entrar a l’Assemblea– ja es donen per satisfets. Si se'n queden fora, la conseqüència immediata seria probablement una majoria absoluta d'Ayuso. L’error de Mónica García amb el bo social tèrmic es va llegir com una oportunitat per retallar distàncies. Tot i ser una persona propera a Díaz, Jacinto no va ser a l'acte de Sumar, una absència que li pot passar factura.

La desbandada de Cs a Madrid que Almeida aspira a absorbir

Ni l’elecció de l’exministra Reyes Maroto com a candidata del PSOE ni la campanya d'"Ho farà la Rita" de la candidata de Més Madrid, Rita Maestre, de moment no han servit per capgirar les enquestes i que l’actual alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, reculi. El candidat del PP ho té tot de cara per revalidar el càrrec. Ara bé, de moment cap sondeig li pronostica arribar a la majoria absoluta (29 regidors) i li caldrà, un cop més, negociar amb Vox i Ciutadans, sempre que la candidatura de Begoña Villacís aconsegueixi mantenir-se dins del consistori. 

El declivi taronja s’ha acarnissat aquestes últimes setmanes a la capital espanyola, on hi ha hagut una desbandada de càrrecs. Fins a sis dels onze regidors taronges actuals han anunciat que abandonaran la formació i dos d’ells han fet el salt a les llistes del PP. A l’equip d’Almeida són optimistes de cara al 28-M perquè aspiren a aglutinar els vots de Cs. Admeten, però, que si la governabilitat de l’Ajuntament acaba recaient en Vox i el seu líder municipal, Javier Ortega Smith, la legislatura no serà plàcida, perquè reconeixen que no hi tenen bona relació. El mandat d’Almeida ja no va acabar gaire bé amb la seva sòcia, Begoña Villacís, que fa uns mesos va intentar canviar de color de partit.

Rita Maestre –la successora de Manuela Carmena– continua liderant el bloc de l’esquerra, tot i que recularia respecte a fa quatre anys. Això sí, amb Reyes Maroto encara per darrere. Després de la ruptura amb Carmena, Podem s’ha aliat amb Esquerra Unida per tornar-se a presentar al consistori madrileny –no ho va fer el 2019–, però ni la cara visible de l’exatleta Roberto Sotomayor podria aconseguir que la llista superés la barrera del 5%.

stats