Després del 28-M

La via Collboni fracassa i Trias acaricia l'alcaldia amb ERC

Junts i Esquerra ultimen un pacte, però no preveuen presentar-lo abans de dissabte

3 min
Xavier Trias en una imatge recent.

BarcelonaL'última proposta per barrar el pas a Xavier Trias cap a l'alcaldia de Barcelona ha durat menys de dues hores. És el temps que ha passat entre que el socialista Jaume Collboni ha llançat un ultimàtum demanant els vots dels comuns per ser alcalde i donant per fet el suport del PP i la tancada de porta del partit de Colau. "Amb el PP no anirem ni a la cantonada", ha sentenciat el número dos de la llista, Jordi Martí. Els comuns justifiquen el no a acceptar els vots dels populars en tres punts. El primer són els pactes que el PP ja està tancant amb la ultradreta de Vox em uns quants llocs de l'Estat. El segon, que els populars veten la presència de l'equip de Colau al govern i que, de fet, demanen revertir el que s'ha fet aquests últims anys (projectes com la reserva del 30% en habitatge protegit). I el tercer: que encara seria possible construir un tripartit d'esquerres, però que, segons Martí, el PSC ha evitat fins i tot asseure's en una taula amb comuns i republicans. Mentrestant, Junts i ERC ultimen l'acord que farà alcalde Trias. Fonts coneixedores de la negociació asseguren que estan acabant de perfilar el pacte, però que no tenen previst fer-lo públic abans de dissabte.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, la via Collboni no prosperarà. "No farem cap mena d’acord que impliqui el PP", ha deixat clar el portaveu dels comuns, que ha confirmat que dissabte votaran a favor de la candidatura de Colau com a alcaldessa. I ha defensat que la jugada no tindria "res a veure" amb la de fa quatre anys amb els vots de Manuel Valls, perquè ha insistit que el PP demana desfer obra de govern. I amb això el ple d'investidura de dissabte ja queda gairebé vist per a sentència, perquè cap dels moviments alternatius a Trias no aconsegueix els 21 regidors necessaris. Ara, doncs, tot queda en mans de Junts i ERC. Els republicans, a més, ja han convocat un congrés extraordinari del seu partit a Barcelona per dissabte al matí per decidir si avalen un eventual pacte.

"O Trias o Collboni"

"O Xavier Trias o Jaume Collboni". Era l'ultimàtum que havia llançat el candidat del PSC per pressionar els comuns (i el PP) quan falten només 48 hores per al ple que ha d'investir el nou alcalde de la ciutat. "Si voten la meva candidatura, aquest dissabte hi haurà un alcalde d'esquerres a Barcelona. I el que no és menor: impedirem un govern de front independentista". Però la seva oferta ha tingut un recorregut només una mica més llarg que la que va plantejar Colau dimarts, quan va proposar una alcaldia dividida a tres entre republicans, comuns i socialistes. En aquell cas, va ser el PSC qui se'n va desmarcar al cap de poca estona i va demanar els vots als comuns per investir Collboni com a alcalde.

La proposta plantejada ara pel líder socialista també topava amb el veto del PP, que ha insistit per activa i per passiva que donaria els seus quatre vots a Collboni per superar la investidura sempre que al govern no hi hagués ni Colau ni cap rastre del "colauisme". I això no és el que ha anunciat avui el PSC, que ha parlat obertament de formar un govern amb els comuns. Sense esmentar, això sí, la líder del partit, Ada Colau. Ho ha fet amb un acte amb música triomfalista i l'eslògan "Alcalde Collboni", on ha donat a entendre que podia tenir garantits els vots del PP amb alguna fórmula que no ha concretat.

Els socialistes ja van demanar ahir “generositat” a l'equip de Colau per sumar-se a l'operació Sirera i els van recordar que ells van votar a favor de la seva investidura tant el 2015, quan encara no hi havia un pacte perquè entressin al govern, com el 2019, en plena jugada amb Manuel Valls. Els comuns ja van dir que no entrarien en "triangulacions" amb el PP i mantenen la porta oberta a parlar, encara demà, del possible tripartit. Fins ara, segons els comuns, el PSC ha evitat que sigui Collboni qui s'assegui a parlar d'aquesta possibilitat amb Maragall i Colau, i per això no hi ha hagut cap reunió dels tres líders.

Tot plegat deixa el camí adobat cap a l'alcaldia a Trias, encara que les negociacions podrien no acabar-se dissabte. Veus de diferents partits admeten aquests dies que a l'Ajuntament hi podria haver una segona pantalla de negociacions després de les eleccions generals, sigui en la línia de donar més estabilitat al govern de Trias o, al contrari, de plantejar-li una moció de censura.

stats