Camí de les municipals

La CUP no troba candidat per al seu bastió

Els cupaires asseguren que estan centrats en l'acció de govern a Berga, on manen des del 2015

3 min
Ivan Sànchez, alcalde de Berga

BarcelonaBerga és el gran bastió de la CUP, l’única capital de comarca on té l’alcaldia. Els cupaires hi manen des del 2015. Llavors van superar CiU per només 58 vots i van governar en minoria amb 6 regidors. Ara fa quatre anys, en van sumar dos més i es van quedar a només un de la majoria absoluta, que es van assegurar pactant amb ERC (2). A cinc mesos de les eleccions, però, la formació anticapitalista encara no ha trobat candidat al seu gran feu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Públicament, els cupaires no es cansen de repetir que estan centrats en l'acció de govern per justificar la demora, però al juliol fonts del partit admetien que des del maig ja s'estava treballant en l'elaboració de la candidatura, tot i que en una fase molt embrionària. "Tenim temps per presentar la candidatura i ara seguim treballant per governar", insisteix a l'ARA l'actual alcalde, Ivan Sànchez, que treu pit d'haver reduït el deute de l'Ajuntament en 14 milions: dels més de 20 que va deixar l'etapa de CiU als 6 actuals. "El panorama era desolador i hem hagut de retallar el deute tant sí com no, però també hem invertit 5,3 milions en aquest mandat quan se'ns acusa de no invertir", diu l'alcalde.

Precisament qui tenia més números, a priori, per encapçalar la llista era Sànchez, que va substituir Montse Venturós el juliol de l'any passat quan l'alcaldessa va deixar el consistori per la depressió que patia des de feia cinc mesos. L'alcalde, segons ha pogut saber l'ARA, hauria comunicat a l'assemblea local que no vol ser el cap de llista, tot i que ha declinat confirmar-ho. De fet, Sànchez no havia de ser l'alcalde perquè era el tercer de la llista, però la renúncia del número 2, Aleix Serra, va provocar que fos ell qui rellevés Venturós. "Quan elaborem les llistes no ho fem pensant en qui ocuparà una plaça i abans que plegués Venturós jo ja feia de tinent d'alcalde", assenyala Sànchez.

Aquell ple d’investidura ja va evidenciar els problemes del partit per incorporar gent al govern. La CUP va haver de recórrer a l’últim membre de la candidatura per substituir la vacant de Venturós perquè els vuit integrants que precedien Andreu Comas hi van renunciar per motius laborals. Aquests entrebancs han estat constants al llarg del mandat. Un any després dels comicis, la regidora Sílvia Armengou va fer un pas al costat per motius de salut perquè la sobrecàrrega de feina la va obligar a agafar dues baixes en tres mesos. I ara fa cinc mesos Roser Valverde, que exercia de primera tinenta d'alcalde des de la sortida de Venturós, també va plegar per "motius personals". Tampoc va ser fàcil reemplaçar-la. Els cupaires la van haver de substituir pel suplent número 4, Guillem Canal.

"La CUP de Berga està forta"

Sànchez treu ferro a les baixes i renúncies. "Passa a tots els ajuntaments, que hi hagi sortides o que hi hagi gent que no ocupi les places vacants, perquè potser en aquell moment el teu projecte de vida o laboral no passa pel consistori", exposa l'alcalde, que recorda que a Junts li han plegat tres dels sis regidors, inclòs el cap de llista. "La CUP de Berga està forta", conclou Sànchez per mirar de tancar el debat.

Als anteriors comicis, la CUP també va anar tard i no va ser fins al març que Venturós va acceptar tornar a encapçalar per segona vegada la candidatura. Venturós es va poder tornar a presentar com a alcaldessa perquè la condemna de sis mesos d'inhabilitació per mantenir l'estelada al balcó de l'Ajuntament en les eleccions del 27-S al Parlament i del 20-D al Congrés del 2015 es va fer efectiva el 4 d'octubre i va finalitzar l'1 d'abril del 2019, dues setmanes abans que s'haguessin d'inscriure les llistes.

La CUP no és l'única formació que encara no ha fet els deures. El seu soci de govern, ERC, tampoc té alcaldable, tot i que fonts de la formació asseguren que ben aviat el presentaran. Sí que el va escollir ara fa un mes Junts. L'actual coordinador, Ramon Caballé, amb només 26 anys, serà el candidat. Una setmana més tard, l'agrupació d'electors Berga Grup Independent feia públic que Judit Vinyes serà la candidata d'aquesta nova formació. Més via va fer el PSC, que al juliol va reelegir com a cap de llista Abel Garcia, que des del 2019 exerceix com a portaveu i únic regidor dels socialistes.

stats