Eleccions municipals

El primer dia de la nova vida d'Ada Colau

L'alcaldessa en funcions aprofita la Reunió del Cercle d'Economia per marcar tres reptes a la ciutat i defensar un acord d'esquerres alternatiu a Trias

3 min
Ada Colau i el president del Cercle d'Economia, Jaume Guardiola, arribant a l'Hotel W

BarcelonaDe vermell, el mateix color que va escollir per sotmetre's, just abans de la campanya, a les preguntes dels socis del Cercle d'Economia, ha fet Ada Colau la seva primera aparició pública després d'una nit electoral que la va deixar com la tercera més votada. El primer dia de la seva nova vida com a futura exalcaldessa li reservava precisament una cita amb representants del món empresarial i econòmic: l'acte inaugural de la 38a edició de les Reunions del Cercle d'Economia, un auditori a priori advers. Però Colau no ha alterat l'agenda i, tot i la derrota d'ahir i les moltes especulacions sobre quin serà el seu futur polític a partir d'ara, ha fet una aparició fugaç per pronunciar les paraules inaugurals, treure pit de la feina feta (i celebrar la "lleialtat institucional" amb el Cercle), dibuixar reptes pendents i insistir que creu que aquests reptes els assumiria millor un govern d'esquerres. I subratllar també que Xavier Trias (Junts) ahir va guanyar "per molt poc".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha una amplíssima majoria progressista", ha insistit, en referència a la possible suma d'ERC, PSC i comuns, que han aconseguit 24 regidors. Una operació que si ahir ja semblava complicada, perquè implica l'acord d'ERC i PSC contra Junts, la convocatòria avui d'eleccions estatals fa encara més improbable. Avui entre els assistents no hi havia Trias, que sí que té previst assistir demà a l'acte de lliurament del premi del Cercle a la construcció europea (presidit pel rei d'Espanya, Felip VI), ni tampoc el socialista Jaume Collboni o Ernest Maragall (ERC). Però sí que hi havia exalcaldes del PSC com Jordi Hereu o Joan Clos, que ha sigut blanc de molts dards de Colau per la seva oposició a la regulació dels lloguers. I un dels temes de conversa entre els assistents era si realment era possible la carambola que defensa Colau o si Trias ja té l'alcaldia al sac.

"Ajudar des de Barcelona"

Si aquest migdia Jordi Martí, número dos de Colau, ha evitat encara concretar què farà l'alcaldessa un cop es confirmi que no repetirà en el càrrec, a la tarda ella mateixa ha dit que el seu objectiu continuarà sent treballar per assolir acords progressistes a Barcelona i també a l'Estat. I ha afegit que ella pretén ajudar a aquestes enteses "des de Barcelona". Els comuns ja han deixat clar al matí que donaran suport al projecte Sumar de Yolanda Díaz.

I els deures que Colau ha deixat al món econòmic i a la ciutat en general, assumint ja el final d'etapa, són bàsicament tres. Tres temes clau en què considera que ja s'ha millorat aquests últims anys. El primer: diversificar el model econòmic per fer-lo menys dependent del turisme. "Diversificar l'economia és clau i ho estem fent", ha defensat. El segon: treballar per una economia més justa, que no deixi ningú enrere. I el tercer: "abandonar el negacionisme climàtic". Tres reptes que té clar que assumiria molt millor un tripartit d'esquerres que no pas la proposta que lidera Xavier Trias. Colau s'acomiada del càrrec, però ho fa defensant que ara Barcelona està avui més preparada per afrontar els reptes que li venen.

Informació útil sobre les eleccions municipals a Barcelona

stats