En directe

Bona nit!

Fins aquí la trepidant jornada electoral d'avui i també el directe de l'ARA. Gràcies, de nou, per seguir-nos i llegir-nos. Gairebé 100 periodistes hem participat en una cobertura que ha començat a primera hora i ha acabat passada la mitjanit. Repartits pel territori i amb els ulls posats a tots els municipis i a totes les comunitats autònomes, hem intentat explicar-vos una jornada històrica que canvia completament l'escenari polític. Només queda una cosa: demà és imprescindible anar al quiosc i comprar l'ARA, que val molt la pena. Aquí podreu seguir la ressaca electoral d'aquest dilluns. Bona nit!

Així hem fet la portada d'aquest dilluns

La directora, Esther Vera, explica com hem fet la portada d'aquest dilluns.

29 May 2023
Eleccions autonòmiques

Les Balears fan un tomb a la dreta i PP i Vox sumen per governar

Maria Llull
29 May 2023
Interactiu

Què han votat els teus veïns? Mapa dels resultats del 28-M a Barcelona, carrer a carrer

Barcelona

Els nervis del primer dia en l’última nit d'Ada Colau

Costa fins i tot triar com vestir-se si no saps si vas a un funeral o a un festival. Només d’entrar a La Paloma, la seu on celebra la nit electoral Barcelona en Comú, sona La revolución sexual i One more time, així que algú ha preparat una llista de reproducció imbatible per si el resultat és esclatant. Això em diu que creuen que hi ha partit. A diferència de l’acte de final de campanya d’ERC, que van fer en aquesta sala fa dos dies, han deixat la pista sense cadires esperant omplir com si fos la nit de Cap d’Any. Però la tarda es farà llarga i la festa no acabarà d’arrencar mai.

Llegeix la crònica de Laura Serra de la nit electoral a la seu escollida pels comuns d'Ada Colau.

29 May 2023
Resum de la nit

Trias s’imposa a Colau i Collboni i recupera Barcelona

Gerard Pruna
Barcelona

10 regidors i 100.000 vots menys: una nit decebedora per als comuns

Només cal veure les cares i les expressions dels assistents a la sala La Paloma de Barcelona per comprovar que la nit d'avui no serà un bon record per als comuns. Han perdut Barcelona, la seva gran ciutat, i també tenen 10 regidors menys a tot Catalunya i gairebé 100.000 vots menys. La bona notícia? Tot i perdre dos regidors, continuen sent la força més votada en un dels seus principals feus, el Prat de Llobregat.

Barcelona

Caiguda lliure de Cs en tots els districtes

La candidatura d'Anna Grau a Barcelona no ha pogut frenar la caiguda lliure de Ciutadans. L'any 2019 la plataforma de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi, va arribar a un acord amb Cs i la llista va ser la força més votada al districte de Sarrià Sant-Gervasi, amb un 24% dels vots. Aquest cop la formació taronja només ha obtingut un 0,84% dels vots en aquest mateix districte. De fet, el seu millor resultat ha estat a les Corts, amb un 1,75%. Les previsions de les enquestes s'han confirmat.

Barcelona

Clavells i el 'Canto a la libertad' per dir adeu a vuit anys de Colau

This browser does not support the video element.

Crits d'"alcaldessa, alcaldessa!", clavells llançats a l'escenari i el públic unit –amb la lletra impresa i tot– per cantar el Canto a la libertad, de José Antonio Labordeta. Així ha acabat la nit electoral a La Paloma, on Barcelona en Comú ha vist com baixava a tercera força i, malgrat les propostes de pacte tripartit d'esquerres que ha llançat Colau en el seu discurs, sembla resignar-se al final d'etapa.

29 May 2023
L'editorial

Gir a Barcelona, Catalunya i Espanya

Editorial
Barcelona

Colau allarga la mà a les forces progressistes per formar govern a Barcelona

Ada Colau diu que està convençuda que molts dels projectes que ha impulsat en els seus vuit anys al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona "no tenen marxa enrere perquè la ciutadania els defensarà". La fins ara alcaldessa ha tornat a allargar la mà a les forces progressistes, tal com ha fet durant la campanya, i ha fet notar que les forces d'esquerres sumen 24 escons amb els resultats d'aquest diumenge. "És una obligació de les forces progressistes", ha dit, seure a parlar i per Aaixò començarà a treballar demà mateix, ha advertit.

Eleccions municipals

Gairebé 100.000 vots més: el PP català no amaga l'alegria

130 regidors més i gairebé 100.000 vots més. La victòria del PP a pràcticament tot l'Estat també ha tingut efecte a Catalunya, on els populars han obtingut uns molt més bons resultats que el 2019. Albiol torna a tenir majoria absoluta a Badalona, Manu Reyes l'acaricia a Castelldefels, tornen a tenir representació a les quatre capitals... Avui des del PP Català no podien amagar la seva alegria.

29 May 2023
Reculada d’Esquerra en el primer examen a Pere Aragonès

Reculada d’Esquerra en el primer examen a Pere Aragonès

Quim Bertomeu
Barcelona

Colau: "Hem quedat en tercera posició en un context de soroll i campanyes de difamació"

Ada Colau s'ha mostrat orgullosa de la seva etapa al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona i d'haver aconseguit, ha dit, "una ciutat més justa, més feminista". La fins ara alcaldessa ha dit que ha trucat a Xavier Trias per felicitar-lo per haver guanyat les eleccions a l'Ajuntament de Barcelona, tal com va fer ell el 2015. El seu partit es queda com a tercera força, a només uns 140 vots d'aconseguir empatar a escons amb el PSC. Es queda amb 9 escons, un menys dels que tenia, però assolits –ha destacat Colau– "en un context de soroll constant i de campanyes de difamació finançades". "Quan hi ha avenços, hi ha reaccions, i avui veiem com la dreta avança arreu del món, Europa i també a la nostra ciutat", ha dit.

Barcelona

Crits d'"alcaldessa, alcaldessa!" a La Paloma per rebre Colau

This browser does not support the video element.

"Alcaldessa, alcaldessa!". Els crits dels simpatitzants reunits a la sala La Paloma per seguir la nit electoral han rebut Colau. "Ha estat un orgull haver estat vuit anys la primera dona alcaldessa", els ha respost una Ada Colau realment emocionada.

Barcelona

Cares llargues i alguns plors a La Paloma, a l'espera que surti Colau a parlar

Amb el 100% escrutat no hi ha hagut sorpasso per la segona posició, una possibilitat que havia retornat l'alegria als simpatitzants de Barcelona en Comú. Els crits de "¡Sí se puede!" s'han apagat del tot amb la finalització del recompte, i les cares llargues s'han estès per la sala, encara molt plena. Fins i tot es podia veure alguns joves plorar, i d'altres que s'abraçaven els uns als altres en un intent de reconfortar-se davant la pèrdua de l'alcaldia. Han guardat silenci quan començava a parlar Collboni, però en el moment que ha dit que "Barcelona ha iniciat una nova etapa" s'han deixat anar alguns crits indignats.

Eleccions autonòmiques

La gran desfeta socialista: només guanya a Astúries i Castella-la Manxa

El PSOE no oblidarà fàcilment les eleccions del 28 de maig. A la seva desfeta en múltiples ajuntaments s'hi suma una contundent derrota a diferents comunitats autònomes. De fet, els socialistes només podran governar a Astúries (on ha guanyat amb 19 diputats, per 17 del PP) i a Castella-la Manxa, on tindran majoria absoluta i els seus 17 diputats superen els 12 del PP i els 4 de Vox.

El cas canari és particular: amb un 68% de vots escrutats, el PSOE guanya les eleccions amb 20 escons, per 17 de Coalició Canària i 14 del PP, amb una aritmètica que no li garanteix governar-hi.

A Extremadura, i amb un 89% de vots escrutats, els socialistes guanyen les eleccions per un estret marge, però empaten a 28 escons amb el PP. En aquesta comunitat seran decisius els cinc diputats de Vox, que s'imposen als quatre de Podem.

El PP ha guanyat amb majoria absoluta a Madrid i la Rioja, i amb majoria simple a Cantàbria, el País Valencià, Aragó, Múrcia, Cantàbria i les Balears.

Barcelona

Sarrià i Nou Barris, els districtes amb més vot per a Vox

Vox ha entrat a l'Ajuntament de Barcelona amb dos regidors. El discurs de la ultradreta, a més, sembla que ha fet forat tant en districtes on sol dominar la dreta com en altres on solen fer-ho els partits d'esquerra. Els seus millors resultats han estat a Nou Barris, amb un 8,73% dels vots, i a Sarrià-Sant Gervasi, amb un 7,46%. La campanya del partit d'ultradreta, en canvi, ha passat força desapercebuda a districtes com Gràcia (3,21%) o l'Eixample (4,25).

Eleccions municipals i autonòmiques

Envieu les vostres preguntes sobre l'escenari que deixen les eleccions

El subdirector de l'ARA David Miró continua esperant les vostres preguntes. Si teniu qualsevol dubte sobre el panorama polític que ara s'obre a Barcelona i a Catalunya, però també sobre el context espanyol que han deixat els comicis, no dubteu en enviar una pregunta.