Eleccions municipals

ERC i Junts juguen al desgast retraient-se els pactes amb el PSC

Maragall acusa Trias de voler entregar Barcelona "al socialisme conservador" i Borràs recorda els pactes ERC-PSOE

3 min
Alamany, Aragonès, Maragall i Vilagrà en un míting aquest dissabte a Barcelona.

BarcelonaJa fa temps que per a ERC i Junts va deixar de ser tabú pactar amb el PSC: només cal veure el Congrés de Diputats, on els pactes entre el PSOE i els republicans són freqüents, la Diputació de Barcelona, on governen socialistes i juntaires, o el Parlament de Catalunya, on Esquerra ha aprovat els pressupostos amb els de Salvador Illa o els de Junts també hi tiren endavant iniciatives. Però, ara que ha arribat la campanya, aquests dos partits independentistes utilitzen els acords amb el PSC com a munició per atacar-se. Aquest dissabte ho han fet tant Pere Aragonès i Ernest Maragall des del bàndol republicà com Laura Borràs i Jordi Turull des de Junts. I ho fan malgrat que tots dos saben que després del 28-M si volen governar certs municipis, consells comarcals o diputacions, els tocarà assumir el que d'ara reneguen: que caldrà pactar amb el partit de Salvador Illa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les particularitats d'aquesta campanya és que Xavier Trias és dels pocs candidats de Junts que públicament no descarta a pactar amb el PSC perquè, si guanya les eleccions, ja ha dit que compta amb els vots socialistes i els republicans per arribar a alcalde. És per això que Esquerra ja fa dies que ha decidit atacar aquest flanc. Aquest dissabte el candidat d'ERC a Barcelona, Ernest Maragall, ha acusat l'exalcalde convergent de voler "entregar Barcelona al socialisme espanyol conservador de Pedro Sánchez i Núria Marín". El nom de Marín no és gratuït: ella és la presidenta de la Diputació de Barcelona amb els vots de Junts.

Esquerra no només intenta vincular Trias amb el PSC, sinó que també pensa que li pot donar fruits vincular-lo amb l'extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). És a dir, que el llarg full de serveis del candidat de Junts amb els colors de CDC –va ser alcalde, conseller i diputat a Madrid– és vist pels republicans com una potencial font de desgast, malgrat que Trias ha reivindicat el seu passat a CiU. Així, el president Aragonès ha demanat el suport per Esquerra perquè el govern municipal "no pot ser una peça més per intentar ressuscitar aquesta Convergència que ara intenta canviar de nom".

La presidenta de Junts, Laura Borràs, amb el candidat a l'alcaldia del Vendrell, Josep Maria Llasat.

Borràs també entra en campanya

Malgrat les crítiques dels republicans, Trias de moment no se sent al·ludit i centra els seus dards en Ada Colau i el PSC de Jaume Collboni, a qui aquest dissabte en un acte a Ciutat Vella ha qualificat de "turista" a l'Ajuntament. Qui sí que s'ha encarregat de criticar Esquerra ha estat la cúpula de Junts. La presidenta del partit, Laura Borràs, ha carregat contra la gestió del president, Pere Aragonès: "El Govern va de fracàs en fracàs", ha dit acompanyada del candidat del Vendrell, Josep Maria Llasat, i s'ha centrat en el català: segons Borràs l'executiu no ha complert el seu propi pla d'acció del català ni la llengua s'ha fet oficial a l'Eurocambra, com havia promès ERC com a acord de la taula de diàleg amb el govern espanyol.

També la portaveu del Congrés de Diputats, Míriam Nogueras, des de Blanes amb el candidat, Joan Felip, ha censurat els pactes dels republicans amb els socialistes mentre Catalunya "paga" –en al·lusió al dèficit fiscal i al dèficit en infraestructures–. "Diuen que Catalunya està millor que el 2017 [...]. Qui està millor que el 2017 és el PSOE, perquè segueix sense pagar a Catalunya mentre el govern de la Generalitat calla i és incapaç d'organitzar uns exàmens –ha sentenciat Nogueras–. El 2017 va ser capaç d'organitzar un referèndum". Més dur encara ha estat el secretari general, Jordi Turull. Ha acusat Esquerra d'utilitzar ara el tema de Rodalies en campanya per interès electoral, mentre ha apuntalat el govern espanyol a Madrid: "Ara ERC diu que això és impresentable [...]. Jo els faré una proposta: cap votació més amb Pedro Sánchez fins que faci un traspàs integral de Rodalies". I la campanya només ha començat.

stats