El factor Rufián dona forma a la lluita ERC-PSC per l'àrea metropolitana

Amb el portaveu al Congrés de candidat, el partit buscar disputar l'hegemonia socialista

3 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest diumenge a la conferència nacional del partit.

BarcelonaExplica la llegenda que si un dia et converteixes en regidor d'Esquerra Republicana se t'acostarà Oriol Junqueras i et dirà: "Silicona al despatx". És la manera que té el president del partit d'exigir als regidors que no abandonin el contacte amb el carrer encara que aconsegueixin fer-se un lloc als ajuntaments, sobretot si és en municipis que fa no tant eren terreny prohibit per als republicans. Un d'aquests terrenys històricament vedats era el de l'àrea metropolitana de Barcelona. Però, l'última dècada, la situació ha fet un gir. Ara Esquerra es veu amb forces per consolidar la seva posició i intentar disputar l'hegemonia al PSC. Ja fa temps que pren decisions per aconseguir-ho.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una d'aquestes és la candidatura a Santa Coloma de Gramenet de l'actual líder d'ERC a Madrid, Gabriel Rufián. Una opció que la direcció no vol donar per tancada per respectar els processos interns de l'agrupació local, però que compta amb el suport directe de Junqueras. El president del partit també es va bregar durant molts anys en la política municipal a Sant Vicenç dels Horts. La carta Rufián compta com a principal avantatge amb l'impacte mediàtic que generaria, difícil d'aconseguir amb els perfils locals. Hi ha al partit qui ja el veu més aviat com una espècie de "candidat del Besòs", no pas estrictament de Santa Coloma. És a dir, algú capaç de transcendir el municipi i arrossegar suport a escala metropolitana.

Rufián no ha sigut l'únic nom mediàtic que ha planat sobre les candidatures. A part d'ell, Esquerra havia pensat en recuperar per a les llistes dos noms més de llarga trajectòria com Joan Tardà –per Cornellà– i Anna Simó –per l'Hospitalet–, però, segons diverses fonts consultades, l'opció s'ha acabat refredant. S'hi compta, malgrat tot, per fer campanya. "Posarem tota la carn a la graella a tot el país", expliquen fonts de la direcció, que ara per ara prefereixen no entrar en la qüestió dels noms.

La batalla amb el PSC no serà fàcil i també serà una qüestió de calibrar bé les expectatives. Un exregidor republicà a la zona explica que hi ha places on difícilment es derrotarà els socialistes, però "on trencar majories absolutes socialistes" ja s'hauria de veure com tot un èxit. Santa Coloma, per exemple, en seria un clar exemple.

Trajectòria ascendent

Les esperances d'Esquerra en aquesta zona del país es fonamenten en l'evolució electoral de l'última dècada. Del 5,2% dels vots que va aconseguir a l'àrea metropolitana a les eleccions locals del 2011 –cinquena força– va passar al 19,8% de les últimes municipals del 2019 –segona força–. Fonts de la direcció asseguren que torna a haver-hi "bones sensacions" de cara als comicis del maig de l'any que ve, començant per Barcelona ciutat, on veuen clares possibilitats de "tornar-la a guanyar". També aspiren a continuar governant en llocs on ja governen –Badalona o Castelldefels, per exemple–, conquerir noves places i recuperar-ne d'antigues.

Tot partit que es presenta en unes eleccions ho fa amb un relat. El d'Esquerra en aquesta zona comença a estar definit. A l'àrea metropolitana partirà de la idea que només "hi ha dues opcions" que són "la de sempre", del PSC, i la d'ERC, que intentaran presentar com una manera diferent de fer política. Per això, els republicans consideren que tenen un aliat sobrevingut: el fet que el PSC "està molt esquitxat al Baix Llobregat per la corrupció". Es refereixen a casos com el del Consell Esportiu de l'Hospitalet de Llobregat i les detencions recents a Cornellà. Sigui com sigui, no serà una tasca fàcil. Els socialistes han guanyat en l'àmbit metropolità en les cinc últimes convocatòries electorals.

Encara queda un any per a les municipals, però el calendari d'ERC per preparar la cita comença a tenir dates encerclades amb vermell. Segons ha pogut saber l'ARA, el 7 de maig el partit farà a Reus una trobada municipalista per donar el tret de sortida a la cita electoral. Vint dies després s'escollirà el cap de llista per Barcelona, que tornarà a ser Ernest Maragall. Finalment, el partit treballa per, després de l'estiu, fer un acte polític d'àmbit metropolità per buscar un nou impuls.

stats