JxCat proposa de candidat a Argentona l’exalcalde expulsat de la CUP per un cas d’assetjament sexual

La candidatura d'Eudald Calvo ha de rebre l'aval de les bases del partit

2 min
L'alcalde d'Argentona, el cupaire Eudald Calvo, reconeix actituds "masclistes i sexistes"

BarcelonaLa direcció de JxCat a la comarca del Maresme ha ofert a l'exalcalde de la CUP d'Argentona, Eudald Calvo, ser el seu candidat a l'alcaldia el 2023, sempre que així ho avali l'assemblea local del partit, segons han explicat a l'agència Efe fonts de la formació. Calvo va ser alcalde del municipi el 2015 sota les sigles de la CUP i el 2019 amb la candidatura Unitat - Argentona per la República, que computava per ERC i de la qual la formació anticapitalista es va desvincular, fins que va dimitir el març del 2020 després que aflorés un cas d'abús sexual a una amiga de la que era la seva parella sentimental llavors.

Uns fets que el mateix Calvo va reconèixer i pels quals va demanar disculpes públicament. Va acabar dimitint la mateixa setmana, després de posar el seu càrrec a disposició de l'assemblea de la formació. La CUP, però, ja l'havia expulsat a finals del 2019, després de saber que havia abusat sexualment d'una altra noia i d'haver-se negat a assumir responsabilitats dimitint del càrrec. "Calvo va ser donat de baixa de la militància després que s'obrís un cas d'abordatge d'agressions masclistes a la seva persona, se li apliquessin unes mesures i no fossin assumides per part seva. Per tant, l'expulsió de la militància de la CUP respon a la no assumpció d'aquesta responsabilitat dels seus actes", va exposar la CUP.

Ferm defensor de la unitat de l'independentisme (va ser de les poques veus de l'esquerra independentista que van avalar la proposta de l'expresident Carles Puigdemont de presentar una candidatura unitària a les eleccions europees del 2019), Calvo va apostar per una llista unitària a les municipals d'aquell any, auspiciada per l'ANC i el CDR, i a la qual es van sumar ERC i els comuns.

No va aconseguir integrar-hi Junts, que va presentar d'alcaldable Bernat Calvo, germà d'Eudald, amb el qual ara podria compartir llista en les eleccions del 2023 si l'assemblea local valida, al llarg del mes que ve, la proposta de nou cap de llista plantejada per la direcció. En aquells comicis, Unitat - Argentona per la República va fregar la majoria absoluta amb 8 dels 17 regidors, mentre que JxCat només en va assolir 2.

JxCat aspira a millorar els resultats obtinguts el 2019 en una comarca amb hegemonia d'ERC i a recuperar alcaldies de rellevància com la d'Argentona, però també les d'Arenys de Mar i Sant Pol de Mar, així com Cabrera de Mar, on l'actual alcalde, del PDECat, no es presentarà a la reelecció. Junts presentarà llistes a les 30 localitats de la comarca, i en alguns d'aquests municipis pretén arribar a acords amb el PDECat per concórrer conjuntament a les eleccions, així com amb partits locals, com pot ser el cas de Malgrat de Mar.

stats