En directe
Eleccions municipals
25/05/2023

Eleccions municipals 2023 en directe | Élite Taxi demana el vot per Collboni després d'haver-ho fet per Colau el 2019

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

A punt per a l'últim dia de campanya

Última oportunitat demà per apel·lar al vot, perquè ja sabeu que els partits ho tenen prohibit dissabte de reflexió. Nosaltres ens hi tornarem a posar d'hora, en aquest enllaç, per explicar-vos quines són les propostes de tancament de campanya (les cases d'apostes no paguen les apel·lacions al vot útil) i resumir com ha anat tot plegat, a l'espera de la resolució de diumenge. Si encara no heu decidit què fareu, encara hi sou a temps! Bona nit!

25 May 2023

La campanya s'embruta pels casos de compra de vots

Ot Serra

Puigdemont demana als independentistes indecisos que optin per Junts: "És el vot més clar"

L'expresident Carles Puigdemont ha fet una darrera crida a la mobilització del vot a dos dies del 28-M: "Si alguna cosa pot donar força al país i al crit d'independència és una victòria de Junts a les eleccions". Per a l'expresident, l'independentisme s'ha de tornar a mobilitzar en aquesta cita a les urnes, perquè en els comicis també hi està en joc -considera- el Procés. "El vot a JxCat és el vot més clar", ha dit en l'acte final del partit a Vic.

L'excap de l'executiu, que ha entrat a través d'un vídeo a l'acte, també ha posat en valor la gestió dels alcaldes de la formació i, sobretot, ha elevat la tasca d'Anna Erra, que es retira i passa el relleu a l'alcaldable, Albert Castells.

Els vídeos de Puigdemont: l'alternativa a les connexions en directe per estalviar

La sortida del Govern de Junts ha implicat una pèrdua de pressupost pel partit i en aquesta campanya electoral s'han estret el cinturó. Un dels exemples són les intervencions de l'expresident Carles Puigdemont a l'exili: han optat per vídeos de l'excap de l'executiu en lloc de fer-ho en streaming, ja que les transmissions en directe són molt més cares.

Borràs crida a la mobilització: "Us diran que les eleccions no van d'independència, però a totes les eleccions ens hi juguem la independència"

A dos dies del 28 de maig, Junts s'ha esmerçat en el seu acte final de campanya a Vic a fer una crida a la mobilització i a intentar convèncer els indecisos que ells són la millor opció. La líder de Junts, Laura Borràs, ho ha fet dirigint-se a l'electorat independentista: "Ens diuen que aquestes eleccions no van d'independència, però a totes les eleccions ens hi juguem la independència", ha afirmat, assegurant que si els partits sobiranistes cauen en aquests comicis des de Madrid diran que l'independentisme "s'ha desinflat".

Turull a Pedro Sánchez: "No ha de venir a Barcelona a demanar el vot, sinó a demanar perdó"

El president espanyol, Pedro Sánchez, tancarà demà divendres la campanya dels socialistes a Barcelona, una visita que no ha passat desapercebuda aquest dijous a l'acte final de Junts a Vic. "Pedro Sánchez no ha de venir aquí a demanar vots, ha de venir a demanar perdó per l'1-O, per la repressió, per Rodalies i l'espionatge a l'independentisme", ha asseverat el secretari general de Junts, Jordi Turull.

Sánchez mira d'insuflar ànims al PSOE madrileny contra Ayuso

Pedro Sánchez ha celebrat l'únic acte de campanya amb els candidats del PSOE a Madrid, Juan Lobato (a la Comunitat) i Reyes Maroto (a l'alcaldia), que malden per fer front al domini del PP a la capital espanyola amb Isabel Díaz Ayuso i José Luis Martínez Almeida. No hi ha gaires esperances al PSOE que les formacions esquerres puguin canviar la dinàmica i Sánchez no s'ha bolcat amb Madrid per no desgastar-se davant la probable victòria d'Ayuso. Tot i així, ha carregat contra la seva gestió en l'àmbit de la sanitat pública i ha subratllat que per enfortir-la cal dipositar diumenge la papereta del PSOE a les urnes.

Els republicans demanen el vot per front a "l'immobilisme conservador" dels socialistes: "O guanya ERC o el PSC"

El líder dels republicans, Pere Aragonès, ha demanat el vot per ERC i ha assegurat que les eleccions de diumenge van o bé de "l'immobilisme conservador, socialista" o bé de la "transformació republicana". La secretària general d'ERC, Marta Vilalta, ha apuntat que "o guanya ERC o el PSC" i ha titllat el PSC de ser el "sucursalista dels interessos de Madrid", en un acte a Tarragona.

Anàlisi

Només les candidatures que superen el 5% dels vots poden entrar en el repartiment. És a dir, el primer escó és el més car d'aconseguir i se sap perfectament el seu valor: el 5% dels vots totals –excloent-ne els nuls–. L'explicació, en aquest link.

25 May 2023

Ada Colau: "Crec que m'acabaré fent vegetariana"

Rosa Rodon

Entrevista a Anna Grau: "Trias? Jo només tinc una línia vermella, que és Ada Colau"

Ciutadans ha confiat a la periodista Anna Grau (Girona, 1967) el repte de seguir representat a l'Ajuntament de Barcelona, amb les enquestes en contra. Assegura que a l'hora de pactar només té una línia vermella: Ada Colau. Més informació en aquesta entrevista.

25 May 2023

L'únic alcaldable cec de Catalunya

Xavi Tedó

Els lapsus que fan de Feijóo un digne successor de Rajoy

De l'expresident espanyol Mariano Rajoy es recorden lapsus cèlebres com "El fin de la cita" o "Es el vecino el que elige el alcalde y es el alcalde el que quiere que sean los vecinos el alcalde". Però l'actual president del PP, Alberto Núñez Feijóo, n'és un digne successor. En recollim els més destacats.

25 May 2023

Hi ha algú capaç de guanyar Núria Marín a l'Hospitalet?

Anna Mascaró

La CUP insta a "curtcircuitar la sociovergència republicana"

La CUP Barcelona s'ha postulat com l'única força capaç de "curtcircuitar la sociovergència republicana", l’agenda de la patronal i el Règim del 78. En un acte al Poblenou davant d'uns 350 simpatitzants, la candidata a l'alcaldia Basha Changue, ha assegurat que el diumenge tornaran a l'Ajuntament per portar "la gent que lluita i confronta els poderosos" i ha advertit: "Quatre anys més d'inacció a la ciutat deixaran Barcelona podrida i trinxada en mans dels lobbies i els especuladors. I això és el que vol l'Estat".

El diputat Xavier Pellicer ha reivindicat la necessitat que els cupaires tornin al consistori per "posar un mirall" a Colau, a Maragall i Collboni, que "l'únic que estan fent és aplicar polítiques de dretes que no responen a les necessitats de les veïnes de Barcelona".

Collboni vol que Barcelona aculli cada any un gran esdeveniment esportiu

L' alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat que Barcelona aculli cada any un gran esdeveniment esportiu. En un acte al Club Natació Atlètic Barceloneta, ha defensat que no deixarà passar "cap oportunitat" de projectar la ciutat "en positiu" i a través de l'esport, i ha expressat la seva voluntat que Barcelona sigui la sortida del Tour de França.

Ernest Maragall retreu a Collboni haver-se proclamat "hereu" del seu germà: "Ell és dels que van trair Pasqual Maragall"

El candidat d'ERC a les eleccions del 28-M a Barcelona, Ernest Maragall, ha retret al cap de llista del PSC, Jaume Collboni, haver-se proclamat "hereu" del seu germà, expresident del Govern i exalcalde de la ciutat, Pasqual Maragall: "El senyor Collboni és dels que el van trair, negar, ebutjar i abandonar", ha recriminat durant un acte de campanya aquest dijous a Gràcia. El cap de llista d'ERC ha apuntat que "no li agrada" haver de parlar del seu germà però que ho ha de fer després de les paraules de Collboni.

En un acte a Nou Barris, Collboni ha recordat avui l'exalcalde socialista Pasqual Maragall. "«Sapigueu que quan arregleu un barri esteu començant a arreglar el món». Això ho va dir Maragall l'últim dia del mandat, i és l'aprenentatge d'algú que va fer els Jocs Olímpics", ha apuntat. "El PSC som hereus d'aquesta tradició", ha reivindicat. Ernest Maragall ha lamentat que Collboni hagi utilitzat "frases literals i gestos" de Pasqual Maragall per intentar "construir una imatge de continuïtat". És aquí quan el candidat d'ERC ha subratllat que el cap de llista del PSC forma part de l'espai socialista que va "trair, negar, rebutjar i abandonar" l'exalcalde.

Més suports d'última hora: Ana Rosa prefereix Collboni i Arcadi Espada votarà Ciutadans

Després d'Élite Taxi han sortit més suports inesperats a la candidatura de Jaume Collboni (PSC). La presentadora Ana Rosa Quintana ha dit al seu programa, El programa de Ana Rosa, a Telecinco, que el socialista és, "dins del que hi ha, la millor possibilitat" per Barcelona: "La més sensata".

A l'altre cantó, el fundador de Ciutadans Arcadi Espada ha assegurat que votarà el partit taronja davant la manca "d'alternativa". "Votaré Cs, cony. Ara i després", assegura en un article d'opinió a El Mundo. Espada va certificar la defunció del partit el març de 2021 i va carregar durament contra els seus líders en un altre article d'opinió.

La Junta Electoral de Sant Sebastià exclou una ex presa d'ETA de les llistes

La Junta Electoral de Zona de Sant Sebastià ha exclòs Sara Majarenas, ex presa d'ETA, de la llista electoral d'EH Bildu a Astigarraga (Guipúscoa). La decisió arriba a instàncies de l'entitat Dignidad y Justícia, que va exigir l'expulsió de Majarenas perquè encara manté una pena d'inhabilitació associada a la condemna del 2007 per integració en organització terrorista, falsedat documental i tinença il·lícita d'armes. Inhabilitació que l'Audiència Nacional ha confirmat, tot i que la mateixa Junta de Sant Sebastià no va detectar problemes amb la seva candidatura quan es van proclamar les llistes.

Majarenas va ingressar a presó el febrer del 2005 i en va sortir l'abril del 2018, però el jutge va afegir deu anys d'inhabilitació més que la pena de presó de 13 anys imposada, i no acabarà fins al 2028. La presència d'exmembres d'ETA a les llistes de Bildu va marcar la primera part de la campanya electoral a l'Estat.

Iglesias irromp en la campanya de Madrid per reivindicar les conquestes de Podem i amb retrets per a Més Madrid

L'Espai Rastro del barri madrileny de Lavapiés s'ha quedat petit per acollir un dels actes més simbòlics d'Unides Podem a Madrid: el que han compartit l'exlíder del partit lila i també excandidat de la formació a les eleccions de fa dos anys, Pablo Iglesias, i l'actual candidata d'Unides Podem a Madrid, Alejandra Jacinto -també hi era el candidat a l'alcaldia de Madrid, Roberto Sotomayor-. Iglesias ha irromput en una campanya on l'espai a l'esquerra del PSOE es torna a presentar dividit i ha aprofitat per reivindicar les conquestes de Podem aquests últims anys, com el primer govern de coalició de la democràcia. Ara bé, Iglesias no s'ha estat de llançar dards als seus excompanys de partit, Més Madrid: "No som el PSOE i no ens hi volem assemblar". Les principals crítiques se les ha endut l'exalcaldessa Manuela Carmena, a qui ha acusat d'haver sucumbit a les pressions dels "poderosos" i presentar-se per separat l'any 2019, cosa que, per Iglesias, va ser la causa de què perdés l'alcaldia. De fet, ha assegurat que Podem va ser imprescidible perquè la mateixa Carmena fos alcaldessa el 2015, igual que Ada Colau a Barcelona o Kichi a Cadis.

Iglesias tampoc s'ha estalviat dards per a la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, a qui va ungir com a successora, però amb qui ara hi té un conflicte obert per l'encaix a Sumar. "Hagués estat possible tenir una ministra de Treball que per primera vegada no treballava per la patronal sinó que estava a prop dels sindicats, si Podem no hagués apretat fins al final havent rebut tota mena de violència mediàtica?", ha preguntat. I tot plegat, ho ha complementat presentant la política madrilenya com un escenari d'una trama de sèrie de televisió on hi hauria dues trames principals: la de la comissió que es va endur el germà d'Isabel Díaz Ayuso i el calbot de Floretino Pérez a José Luis Martínez-Almeida.