Eleccions municipals

L'únic alcaldable cec de Catalunya

Sergi Rabat torna a encapçalar la llista de Primàries a Sant Vicenç de Montalt després de fer-ho el 2019 i obtenir l'acta de regidor

2 min
Rabat, en una imatge recent

BarcelonaNo hi ha pitjor cec que qui no hi vol veure. Aquesta és una dita popular que fa servir sovint Sergi Rabat (1988) quan li pregunten com pot presentar-se a alcalde si és cec. Després de fer-ho el 2019 per primera vegada i obtenir l'acta de regidor, ara torna a ser el cap de llista de Primàries a Sant Vicenç de Montalt. "La ceguesa no influeix en les capacitats per ser un bon alcalde, és qüestió d'actitud i aptitud", diu Rabat, que és cec de naixement. Revela que els dos anys que s'ha passat a l'oposició i els últims dos que ha format part de l'equip de govern no ha tingut cap problema: "Tota la informació està digitalitzada i els cecs tenim un programa (Jaws) que converteix el contingut de la pantalla en so", explica, i agraeix que els treballadors municipals hagin fet les adaptacions informàtiques necessàries per poder tenir accés a la documentació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la gestió del dia a dia, el candidat recorda que la majoria d'ajuntaments compten amb tècnics municipals, que són els que treballen a peu de carrer. "No puc saber si han fet una pintada en una paret o veure com evolucionen les obres, però amb el bastó sí que puc intuir si un carrer està net o brut amb els obstacles que em trobo", assenyala. Tot i ser l'únic polític cec en actiu de Catalunya, subratlla que no se sent un exemple. "M'agradaria que hi hagués més casos i que el fet que jo sigui regidor no fos noticiable, però cadascú tria el seu camí", diu. I recorda el que li va dir l'exdiputat Josep Maria Llop, el primer cec a desembarcar al Parlament i exalcalde de la Palma de Cervelló. "Ell, que va ser el pioner, em va dir: «Ho faràs més bé o més malament, però no per la ceguesa». I és així". Rabat, que és advocat de professió, confia en revalidar l'acta de regidor aquest 28 de maig. Però no ho tindrà fàcil: s'enfrontarà a quatre llistes independentistes més en un poble de poc més de sis mil habitants per assolir una regidoria en el que ha estat l'ajuntament més convuls de Catalunya aquest mandat.

stats