Eleccions municipals

Ada Colau: "Crec que m'acabaré fent vegetariana"

L'ARA va a dinar amb els alcaldables a l'Ajuntament de Barcelona per parlar de gastronomia i els demana que triïn ells el restaurant. Avui és el torn de la candidata de BComú

3 min

BarcelonaAda Colau tria per dinar el restaurant més antic de la ciutat: Can Culleretes. El va descobrir d'adolescent gràcies al seu professor d'història. Des de llavors que és un dels seus llocs a Barcelona. Un altre dels seus restaurants és al Guinardó i fa 40 anys que hi va, és el Río Dragón, un establiment familiar de cuina xinesa i que és propietat d'un mag amb molta solera. El mag, per cert, ha pronosticat que serà presidenta de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fem menú de migdia, que val 18 euros. Diu que les carxofes li agraden de tota manera, així que els seus plats preferits de la carta són les carxofes gratinades al rocafort, els canelons d'espinacs amb brandada de bacallà, la minimariscada (que té un suplement de dos euros) i els calamarsets a la graella amb all i julivert. Finalment, els escollits d'avui seran dos primers: les carxofes i la minimariscada. Per beure, una aigua amb gas. Com que em declaro fan de les carxofes, m'ofereix tastar les seves. Carxofes en comú.

Tot i que avui no serà el dia, beu cervesa com una cosa social, i li agrada acompanyar el menjar amb una copa de vi. "A la meva nevera el que no falta és el formatge. Podria viure molts mesos amb formatge i vi negre". Tot i que reconeix que no és "supersà" menjar-ne tant, atribueix la fal·lera a una cosa familiar: "Potser és perquè soc neta de pastor i hi ha una memòria genètica".

Contradiccions a taula

Es descriu com a "fàcil" amb el menjar, però no pot amb els menuts. "No té a veure amb el gust, conceptualment no puc. També em passa amb els cargols... Diguem que soc impressionable". Celebrem que no es presenti a la Paeria. Reconeix que cada cop menja menys carn i que amb la qüestió animal va posant més límits. "Crec que m'acabaré fent vegetariana", afirma. La conversa seguirà i em dirà que el que ha desterrat del tot encara que ho trobava deliciós és el foie. "N'he deixat de menjar. Quan saps com es fa decideixes que mai més a la vida. Èticament no puc, és massa heavy. Té un plus de crueltat".

Arribem a la conclusió que s'han de triar les batalles, i n'hi ha una que de moment no lliurarà: la dels torreznos. "No puc renunciar als torreznos de Sòria", confessa. Llavors em recomana una última descoberta que ha fet al barri de Sant Martí, on en fan uns d'espectaculars amb una salsa de mel.

Ada Colau a Can Culleretes.

Si parlem de la cuina d'alt nivell, diu que li encanten les estrelles Michelin perquè "hi ha d'haver llocs per a tothom", però que ella no els freqüenta perquè és de família humil i a casa seva quan han anat a dinar fora han anat a llocs populars. La cuina a casa seva també és senzilla. Fa "cuina de batalla" i per tranquil·litat de tots confirma que "qui menja segur són les criatures, la resta, depèn del dia". El plat més elaborat que recorda haver fet és previ al seu pas per l'alcaldia. Va ser un arròs amb llagosta i el va cuinar seguint diverses receptes de YouTube. "No sé en quina lletra de generació em deixa això", diu. També té molta traça amb el tiramisú.

Abans era molt més terrassera, però entre tenir dos fills petits i la feina que fa té poc temps per a l'oci. Ara ha de buscar llocs més discrets, com ara interiors. "El menjar i el beure són un moment de calma i tranquil·litat", afirma. S'entén perfectament el que diu, ja que mentre estem assegudes a la taula venen en fins a tres ocasions a demanar fotografies i autògrafs. Un senyor de Sabadell, que diu que tothom a casa seva n'està molt d'ella; una senyora de Saragossa que demana un autògraf per un a amic de Bilbao, i un matrimoni de València que volen immortalitzar el moment perquè, si no, les filles no es creuran que l'hagin vist.

Els altres candidats

stats