Eleccions municipals

Nogueras rebutja una aliança municipal de Junts amb el PDECat: "És un partit que no existeix"

La portaveu al Congrés obre la porta a pactes amb el PSC als municipis

2 min
Miriam Nogueras

Les possibles aliances que pugui teixir Junts per Catalunya amb el PDECat a les eleccions municipals estan generant molt debat intern al partit de Laura Borràs i Jordi Turull. Mentre l'alcaldable per Barcelona, Xavier Trias, busca un acord amb els postconvergents i afirma que "no té cap sentit que els dos partits vagin separats", la portaveu de la formació al Congrés, Míriam Nogueras, ha endurit aquest divendres el to contra els seus excompanys –va ser vicepresidenta del Partit Demòcrata– i ha rebutjat qualsevol acord amb la formació de David Bonvehí perquè "és un partit que no existeix". "El PDECat és un partit que no existeix, fa temps que va desaparèixer. El que queden són persones que formaven part d'aquest partit. És un partit que no va aconseguir cap representació a les últimes eleccions autonòmiques. No crec que vagi de sigles, va de persones", ha reblat en una entrevista a l'agència Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Trias vol ser també el candidat del Partit Demòcrata i recuperar així la unitat de l'espai postconvergent, i una de les opcions que estudia és presentar-se amb una plataforma que vagi més enllà de Junts. A parer seu, no pot ser que hi hagi gent que havia votat CiU i que ara es trobi que no sàpiga qui ha de votar: "El que intento és que tota aquesta gent tingui clar que pot votar el Trias". En aquest sentit, les dues formacions han mantingut diferents reunions per explorar l'opció de presentar-se conjuntament a Barcelona. Malgrat les paraules de Nogueras, la direcció de Junts també té clar que les possibilitats que Trias es converteixi en l'alcalde passen, en part, perquè no es divideixi el vot i que el PDECat no concorri als comicis ni tampoc ho faci l'expresident del Barça Sandro Rosell.

Aliances amb els socialistes

Sobre si prioritzaran pactes amb forces independentistes després de les municipals malgrat les diferències que mantenen amb ERC, Nogueras ha recordat que així consta a la ponència política de Junts, però no creu que els pactes locals determinin "el futur del país". De fet, la ponència del partit, aprovada el juliol d'aquest any, prioritza que la formació arribi a pactes amb partits independentistes, però afegeix que "es respectarà l'autonomia local tenint en compte les diferents realitats territorials", sempre que l'acord permeti aplicar el programa i defensar les seves propostes.

Nogueras ha afirmat que la política municipal s'escapa de la lògica nacional sobre la possibilitat d'arribar a pactes amb el PSC: "La política municipal menja a part", ha subratllat després de fer una crida a analitzar candidats i pactes que ja s'han fet en el passat. La portaveu de Junts ha diferenciat els pactes de govern a la Generalitat amb els que se subscriuen en l'àmbit local, en què ha emmarcat el de la Diputació de Barcelona. “Són nivells diferents”, ha opinat. “Diferent és a Barcelona, parlem de la capital del país, desmantellada també pel tripartit. A partir d'aquí, no només són les sigles o el programa electoral, és l'actitud", ha afegit en relació amb una possible entesa amb els socialistes, que governen amb els comuns.

stats