Enfrontament entre Interior i Puigdemont

El conseller diu que l'expresident va tenir un comportament "impropi" i ell acusa els Mossos de protagonitzar una "onada repressora digna de Marlaska o Zoido"

4 min
Joan Ignasi Elena a la roda de premsa d'Interior i Mossos

BarcelonaEl xoc ja és total. Aquest divendres al matí el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, i el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, responsabilitzaven l'expresident Carles Puigdemont de la fugida de Barcelona i del dispositiu policial fallit per detenir-lo: "No esperàvem un comportament tan impropi de qui ha estat la màxima autoritat del país", ha dit Elena. Malestar és una paraula que es queda curta per definir l'estat d'ànim de la cúpula dels Mossos i d'Interior. Més que molestos, estan emprenyats i, sobretot, molt decebuts amb Junts i amb Puigdemont. Amb les hores, però, s'ha demostrat que el seu enuig és directament proporcional al de l'expresident després de sentir les paraules d'Elena. Puigdemont ha trencat el seu silenci després d'haver desaparegut dijous de Barcelona i ho ha fet per carregar contra Interior i els Mossos: en un missatge a les xarxes socials, els ha acusat de protagonitzar una "onada repressora digna de Marlaska o Zoido".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els Mossos no s'esperaven que Puigdemont, amb una ordre de detenció vigent del Tribunal Suprem malgrat l'amnistia, optés per no anar finalment al Parlament després de l'acte de l'Arc de Triomf i fugís. "La seva actitud s'assemblava més a la de Jimmy Jump que a la d'un expresident de la Generalitat", ha criticat Sallent. En certs moments, parlava més la ràbia acumulada que la serenor que caracteritza el cap dels Mossos. Una ràbia que també es deixa entreveure en les paraules de Puigdemont per respondre-li: "El conseller i el comissari en cap han tingut una rebequeria en veure que l'espantós, incomprensible i a voltes delirant dispositiu policial no l'ha entès ningú i només ha servit per molestar els ciutadans", ha afirmat l'expresident. Puigdemont també acusa els Mossos d'estar fent pagar a persones del seu entorn "per no haver estat a l'altura del moment", en referència a les detencions de tres mossos d'esquadra per ajudar-lo a fugir. 

En la jornada d'aquest dijous, la policia s'esperava que Puigdemont fes el discurs dalt de l'escenari, desfilés pel passeig Lluís Companys i intentés accedir al Parlament per un dels accessos, on estava previst detenir-lo. I d'aquí ve la decepció. No hi havia cap acord per facilitar la seva detenció (Sallent ho ha reiterat avui) i, de fet, des de Junts també van dir que no venia a Catalunya per "deixar-se detenir", però sí que els missatges informals de l'entorn de Puigdemont deien el mateix: que intentaria entrar al Parlament, apunten fonts coneixedores de les converses. Per això, el dispositiu dels Mossos es va basar, principalment, en aquest escenari. Per què no es van preveure altres alternatives? Segons la policia, era una possibilitat remota. En la publicació d'aquest divendres, Puigdemont ha reiterat que no "facilitarà" la seva detenció.

Sigui com sigui, des dels Mossos no s'esperaven la fugida, cosa que posa en evidència el seu dispositiu previst per a un desenllaç pacífic. "A la gent no se l'utilitza i a les entitats tampoc; els ciutadans no poden ser extres d'un engany. Prou enganyar, prou jugar amb sentiments", ha assegurat durament el conseller Elena, que ha acusat Puigdemont de voler "dinamitar" un ple d'investidura "senzillament perquè no li agradava el resultat". Aquest és un dels principals arguments de la conselleria per justificar l'error estratègic, que "ningú s'esperava aquesta actitud d'un expresident". I, en paraules de Sallent, tampoc s'esperaven que "càrrecs públics i autoritats del país intentessin dificultar l'actuació policial". Ho ha dit en referència al president del Parlament, Josep Rull, i alguns diputats de Junts que van fer d'escut de Puigdemont abans que arribés a l'escenari. "Creiem que no és una actitud lleial cap als Mossos", ha insistit Sallent. Interior i la cúpula dels Mossos creuen que Puigdemont va fer aquest dijous el pitjor servei a la policia catalana. En canvi, l'expresident creu que la "degradació" del cos policial l'estan fent els actuals responsables portant la policia cap a la seva "espanyolització". "No us cau la cara de vergonya?", s'ha preguntat Puigdemont.

Previsions

La roda de premsa d'Interior també ha servit per analitzar què va fallar en el dispositiu d'aquest divendres. Tot es va torçar després del discurs de Puigdemont a l'Arc de Triomf. "La nostra previsió era fer la detenció en el lloc més idoni, d'acord amb els principis de proporcionalitat i oportunitat", ha dit Sallent. És a dir, a l'entrada del Parlament i no després del discurs, quan estava "envoltat per 4.500 persones". "Però no va anar com havíem previst", ha admès Sallent. Ha explicat que abans havien valorat la possibilitat que fugís, però no era "la més factible". Segons l'atestat policial, Puigdemont es va posar un barret de palla (l'expresident ho nega) enmig d'una marea de barrets calcats que portaven els organitzadors de l'ANC. Va passar per una carpa i es va posar una gorra. Després, va pujar a l'Honda blanc amb Jordi Turull. L'atestat dels Mossos afirma que un agent de paisà (que va ser increpat en diverses ocasions) va veure la seqüència i els va seguir.

Sallent va explicar que ho va fer corrents, i va perdre el cotxe al carrer de Ramon Trias Fargas, a tocar de la circumval·lació del Parc de la Ciutadella. Va haver-hi un moment que el va tenir a tocar, a menys de deu metres, però el semàfor es va tornar a posar verd. Hi havia tres drons i un helicòpter, però el van perdre. El cap dels Mossos ha admès aquest divendres la falta de planificació que diversos càrrecs policials criticaven aquest dijous: l'escenari de la fugida no era, ni de bon tros, el que havien previst, i es va notar. Fonts d'alt nivell de la policia afirmen que van confiar en Puigdemont, però l'expresident va obeir uns altres paràmetres tenint en compte que es jugava anar a la presó. Fins i tot, mentre Puigdemont fugia, Sallent anava a la porta del parc, la que hi ha a tocar del carrer Wellington, on hi havia la cúpula de Junts i on creien que hi podia haver l'expresident.

La resposta a la fugida de Puigdemont va ser activar l'operació Gàbia, que l'expresident ha criticat titllant-la de desproporcionada. Sallent també ha defensat el llançament de gas pebre a manifestants que van voler entrar al parc dient que tenien una actitud "que feia anys" que no veien. I la detenció de tres mossos per ajudar l'expresident: "És un acte reprovable; no mereixen vestir el nostre uniforme".

El sindicat dels Mossos USPAC ja ha reaccionat a la roda de premsa demanant la dimissió de la cúpula política i policial dels Mossos. A la policia s'obre ara un temps d'incertesa. No tant pels errors estratègics d'ahir (des d'Interior descarten cessaments) com perquè ve un nou Govern. Avui ha sigut l'última aparició pública d'Elena com a conseller d'Interior, de Ferrer com a director de la policia i el temps dirà si de Sallent com a comissari en cap.

stats