Política 07/03/2022

Elsa Artadi deixa de ser portaveu de Junts per centrar-se en la seva candidatura a Barcelona

Josep Rius, vicepresident del partit, en serà el substitut com a cara visible de la formació

3 min
Elsa Artadi en la seva darrera roda de premsa com a portaveu de Junts

BarcelonaElsa Artadi era la cara de Junts per Catalunya cada setmana a la roda de premsa del partit, però a partir d'ara, després de meditar-ho durant mesos, això canviarà. Aquest dilluns ella mateixa ha anunciat que deixava el càrrec per centrar-se en la seva candidatura a l'Ajuntament de Barcelona: "Ha sigut una decisió complicada perquè és una feina que he fet amb molt de gust, però és el moment de prendre la decisió després d'oficialitzar la candidatura. És el moment de reforçar el meu lideratge a Barcelona i abocar-hi tota l'energia".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Artadi ha explicat que era una decisió personal, però també parlada amb l'expresident Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez. "Tothom ha estat d'acord que és el camí a seguir per continuar reforçant el projecte d'arribar a l'alcaldia", ha explicat.

No és l'únic pas al costat que Artadi fa a escala nacional per centrar-se en la capital catalana. De fet, ja va deixar la conselleria de Presidència el 2019, quan hi havia Quim Torra al Palau de la Generalitat, per fer el salt a Barcelona i, després d'obtenir cinc regidors a les eleccions municipals, va fer un pas més en aquesta direcció quan va descartar entrar al Govern el maig passat, després de les eleccions del 14 de febrer. La decisió en aquell moment va agafar la majoria del partit a contrapeu, perquè en tot moment se l'havia situat com a vicepresidenta i titular d'Economia, i va fer trontollar els equilibris de poder dins el partit. "El maig de l'any passat ja vaig prendre una decisió molt difícil que va ser no entrar al Govern com a vicepresidenta en nom de Junts i, per tant, en coherència ara toca continuar prenent aquestes decisions", ha argumentat aquest dilluns.

Tot i això, més enllà de la seva aposta per Barcelona, també hi va haver una altra variable que va influir en aquella decisió de renunciar a ser a l'executiu: la distància entre Artadi i el secretari general, Jordi Sànchez, durant la negociació sobre la formació de Govern amb Esquerra. Malgrat que ella va ser present durant els tres mesos de converses –des del 2018 que havia estat al centre de totes les decisions–, Artadi, com la resta de negociadors d'ERC i de Junts, en van quedar al marge en el tram final. Van ser Pere Aragonès, en aquell moment presidenciable, i Jordi Sànchez els que van tancar l'acord en un cap de setmana per formar nou Govern de coalició.

El vicepresident de JxCat Josep Rius i Elsa Artadi.

La situació no va agradar a Artadi perquè, més enllà de les formes hermètiques de Sànchez –només Puigdemont, Jordi Turull i poques persones més coneixien la negociació directa amb Aragonès–, s'havia mostrat partidària de quedar-se a l'oposició. De fet, aquesta opinió l'ha verbalitzat també en algunes ocasions posteriorment arran de les discrepàncies que li genera la política d'Esquerra i en l'última crisi amb els republicans per l'aprovació dels pressupostos amb els comuns es va mostrar molt crítica amb l'aliança amb En Comú Podem, malgrat que es tractava de tirar endavant els comptes del titular d'Economia, Jaume Giró, del seu mateix partit.

Josep Rius, el relleu

La mateixa Artadi ha anunciat aquest dilluns qui serà el seu relleu al capdavant del càrrec de portaveu: Josep Rius. El diputat de Junts i també vicepresident de la formació serà la nova cara visible cada dilluns a les rodes de premsa, després que ja assumís una part d'aquestes funcions al Parlament com a portaveu adjunt.

Rius és la persona de més confiança de l'expresident Carles Puigdemont a Junts per Catalunya i sol ser l'únic que pot parlar per ell. Va ser cap de gabinet quan era president de la Generalitat i mantenen un lligam estret també des que és a l'exili.

stats