Política 19/09/2018

Una de les empreses antiplagi utilitzades en la tesi de Sánchez hi troba un 21% de contingut duplicat

Les dades contrasten amb l'1% de plagi que va difondre l'executiu espanyol

Ara
2 min
Una de les empreses antiplagi utilitzades en la tesi de Sánchez troba un 21% de contingut duplicat

MadridPlagscan, una de les empreses de programari antiplagi que va utilitzar la Moncloa per rebatre les acusacions de plagi en la tesi doctoral del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sosté en un comunicat que els resultats de la prova que va difondre l'executiu (0,96% de contingut plagiat d'altres textos) difereixen notablement dels que han trobat ells, que ascendeixen a un 21%. Així ho exposa aquesta empresa alemanya en un comunicat difós aquest dimarts, en què explica que a causa de les nombroses informacions periodístiques que citaven Plagscan i de la diferència entre els resultats obtinguts per la Moncloa fent servir aquesta eina i altres programes antiplagi, com Turnitin (que va detectar un 13% de plagi), Plagscan va voler comprovar per ella mateixa a què es devia aquesta gran diferència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No estem acusant ningú de plagi ni som caçadors de plagi", precisa el president de Plagscan, Markus Golbach, en el comunicat. "A causa de la gran diferència amb els resultats obtinguts per altres eines, en volíem saber la causa. Som comprensius amb el govern, que probablement s'ha ocupat del cas. No obstant això, per qualificar l'informe, hauríem desitjat comptar amb informació més detallada". L'empresa afirma que després de la seva pròpia investigació en la tesi de Sánchez, que està publicada en línia, va trobar cites i fonts procedents de material escrit pel mateix Sánchez, i textos que van ser publicats després de la tesi i que el sistema marcava com a coincidència.

L'empresa apunta que el percentatge de coincidències és relatiu i només un punt de partida per a les investigacions. "La intel·ligència humana és absolutament necessària quan hi ha sospites sobre un text", assenyala Golbach en el comunicat. "La intel·ligència artificial no ha arribat tan lluny. Només els humans tenim el coneixement per jutjar si un text és plagiat". El text acaba assenyalant que els "turbulents casos de Montón i Sánchez" han portat el tema del plagi a l'actualitat. I és que, segons les investigacions, el treball de fi de màster de Montón contenia plagis d'altres autors i de la Wikipedia. "Les institucions educatives haurien d'apuntar a incrementar els seus esforços per eliminar el plagi i evitar més escàndols com el de Montón", assenyala Plagscan, que ha publicat el comunicat al seu compte de Facebook.

El PP ha titllat de "terrible" el comunicat de l'empresa alemanya i ha exigit al president Pedro Sánchez que demani disculpes al "missatger", és a dir, als mitjans que ja van informar que Sánchez havia plagiat. Precisament el president espanyol va confirmar aquest diumenge, en una entrevista a La Sexta, que presentarà una demanda contra aquests mitjans per defensar el seu honor si no rectifiquen les acusacions de plagi en la seva tesi. El PP forçarà en virtut de la seva majoria la compareixença del president del Govern, Pedro Sánchez, al Senat perquè expliqui les suposades irregularitats que envolten a la seva tesi doctoral, després que la resta de grups de l'oposició no donessin suport aquesta mateixa iniciativa al Congrés.

stats