Política 30/12/2015

En Comú Podem emplaça el PSC a no ser "el partit de Susana Díaz"

El cap de llista de la confluència, Xavier Domènech, demana als socialistes catalans que facin pinya pel dret a decidir

Sara González
2 min
El líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEn Comú Podem va guanyar les eleccions a Catalunya, però la reivindicació del referèndum segueix topant amb una majoria de PP i PSOE que es nega per complet a acceptar-lo. És per això que la confluència que lidera Xavier Domènech, guanyadora de les eleccions del 20-D a Catalunya, busca l'escletxa per obrir el meló d'un debat que els barons socialistes d'Espanya no estan disposats a obrir de cap de les maneres. I aquesta escletxa considera que podria ser el PSC, que en el seu dia i de la mà de Pere Navarro va defensar el dret a decidir "legal i acordat". "Emplacem el PSC a ser el partit dels socialistes de Catalunya i no el partit de Susana Díaz, ha sentenciat Domènech.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A hores d'ara, la defensa del referèndum que fa Podem és el principal escull perquè el líder del PSOE, Pedro Sánchez, s'avingui a explorar un possible pacte de govern amb Pablo Iglesias que requeriria el suport d'altres forces minoritàries del Congrés. Domènech ha defensat, davant d'aquest escenari, que el debat sobre el dret a decidir "és central" en aquests moments a l'estat espanyol i s'ha obert pas amb 8 milions de suports, amb la qual cosa considera que el PSC s'ha d'implicar en una reivindicació que ha de ser "compartida". Ells, ha advertit, han de representar i fer honor al "catalanisme d'esquerres històric" que ha format part del seu ADN en comptes d'anar en contra del referèndum i deixar les decisions en mans "dels barons del PSOE". En aquest sentit, Domènech també ha afirmat que troba a faltar un posicionament "actiu" de CDC i ERC defensant aquesta via que és avalada pel 80% dels catalans. El tema del referèndum, ha insistit, serà "clau" per a qualsevol pacte d'investidura.

Domènech ha assegurat que a partir de la setmana que ve es començarà a reunir amb la resta de formacions polítiques i que té especial interès en reunir-se amb ERC, ja que la majoria de missatges que els republicans han llançat durant la campanya considera que han estat "adreçats" a la confluència d'esquerres i "no precisament en sentit positiu".

Sobre el repte que la CUP encara el pròxim cap de setmana per decidir si afavoreix o no la investidura d'Artur Mas, Domènech ha assegurat que "ningú hauria de tenir por a la democràcia" ni a unes eleccions anticipades en les quals no ha aclarit si Barcelona en Comú s'hi implicaria o no. Amb tot, ha desitjat que el projecte de país de la CUP no quedi sepultat pel moment de convulsió política que travessa el país.

stats