Els encausats ja preparen el pla B a l'aval de l'ICF

Entre immobles i diners privats esperen cobrir la fiança

3 min
La seu del Tribunal de Comptes, a Madrid, en una imatge d’arxiu.

BarcelonaLa possibilitat que el Tribunal de Comptes no accepti l’aval que ha cobert l’Institut Català de Finances (ICF) per a les 34 persones que estan a la causa d’Afers Exteriors ha fet moure les seves defenses per buscar un pla B que eviti que els ex alts càrrecs de la Generalitat siguin embargats. De fet, hi és des que el Govern va constatar que cap entitat bancària jugaria en l’operació d’avalar-los, quan encara es pretenia mantenir l’ICF fora de l’equació. Encara en podria quedar fora si, un cop el Consell de Garanties Estatutàries ha dictaminat la constitucionalitat del fons, algun banc decideix convertir-se en avalador.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons diverses fonts pròximes als investigats consultades per l’ARA, hi ha diferents fórmules per evitar que s’embargui de forma generalitzada el patrimoni de tots els que hi ha a la causa, ja que el total que han d’aportar de forma preventiva és de 5,4 milions d’euros. D’una banda, Esquerra des de fa setmanes que està a punt per mobilitzar un total de 2,2 milions d’euros, que servirien per cobrir la suposada responsabilitat comptable de l’activitat exterior entre el 2016 i el 2017. D’aquesta manera, es liquidaria el que demanen a l’exconseller d’Exteriors Raül Romeva per aquesta etapa i a l’exvicepresident Oriol Junqueras, però també a l’expresident Carles Puigdemont.

Per la seva banda, l’expresident Artur Mas i l’exconseller Francesc Homs tenen previst dipositar el seu immoble per fer front a la garantia. Es dona el cas que els dos exdirigents de CDC ja tenien els seus pisos embargats en la causa del 9 de novembre del 2014 i que ara han quedat alliberats perquè la Caixa de Solidaritat ha pagat la multa que quedava un cop la sentència ha sigut ferma. D’aquesta manera, han pogut treure el seu patrimoni d’aquest cas per posar-lo al d’Exteriors, que també els afecta. Per a la fiança que quedi per cobrir, Junts també ha engegat una recol·lecta de diners privats entre la militància i els simpatitzants -així com el PDECat- i la resta d’encausats també tenen a punt “garanties immobiliàries” per evitar que se’ls embarguin nòmines.

El calendari previst

En funció dels diners que aconsegueixin recollir, el Tribunal de Comptes procedirà o no a un embargament dels béns dels encausats. De moment ha demanat un informe a l’Advocacia de l’Estat perquè es pronunciï sobre la legalitat de l’aval que concedeix la Generalitat, que també apareix com a perjudicada a la causa, a través de l’Institut Català de Finances. Quan emeti la seva opinió, el Tribunal de Comptes decidirà què fa. Fonts jurídiques admeten que desconeixen quina serà la celeritat amb la qual es pronunciarà l’Advocacia de l’Estat -el tribunal li va demanar que ho fes de forma immediata-, però confien que tindran l’agost de marge.

Formalment, aclareixen les mateixes fonts, el mes d’agost és hàbil per a la fase en què es troben del procediment -encara en la part administrativa-, però esperen que si es rebutja l’aval de l’ICF es notifiqui ja a partir del mes de setembre -es fa a través de procurador-. Si això passés, a més, els encausats tindrien uns dies més de marge abans de posar els diners i les garanties immobiliàries, ja que els advocats podrien recórrer la resolució.

La causa d’Exteriors representa una espasa de Dàmocles tant per als investigats com per a la Generalitat, a qui la Fiscalia ja investiga precisament per l’aval que ha posat sobre la taula l’ICF.

stats