Demoscòpia
Política Enquestes 12/01/2023

Només el 4% dels catalans creuen que el Procés acabarà amb independència

La taula de diàleg perd suports i el 19% la valoren positivament

2 min
Una dona carrega una estelada a una manifestació independentista.

BarcelonaLes eleccions del 27 de setembre del 2015 obrien un període de 18 mesos fins a la desconnexió d'Espanya. Era el compromís electoral de Junts pel Sí, que va guanyar aquells comicis, i que després derivaria en un acord amb la CUP per fer un referèndum. El somni –per a uns– o l'amenaça –per als altres– de la independència de Catalunya estava sobre la taula com una opció a curt termini, tot i que només el 17% dels catalans creien que el Procés acabaria d'aquesta manera, segons apuntava el sondeig anual de l'Institut de Ciències Polítiques i Socials (ICPS) abans de l'1-O. Tot el que ha passat des de llavors (de manera molt resumida: presó, exili, intervenció de l'autonomia, divisió del sobiranisme i represa del diàleg amb l'Estat) ha fet que aquest número no hagi parat de baixar: l'ICPS ha actualitzat l'enquesta i avui només el 4% dels ciutadans creuen que al final del Procés arribarà la independència. El 42% consideren que acabarà amb un acord entre la Generalitat i el govern espanyol i un altre 42% que ni acord ni independència, sinó que el Procés acabarà morint sense cap fruit.

Com acabarà el Procés?

El principal canvi arriba precisament entre els independentistes. Un 40% pensaven el 2017 que la República Catalana era el final més previsible per al Procés (un 35% opinaven que ho era un pacte amb Espanya) i avui els que encara hi confien no arriben al 10%. La desconfiança no evita, però, que encara hi hagi prop del 30% que desitgin veure la independència al final del Procés –nou punts menys que ara fa cinc anys.

L'enquesta anual de l'ICPS també pregunta per la valoració que els catalans fan de la taula de diàleg. Aquest mateix dijous el president de la Generalitat, Pere Aragonès, treia pit d'aquest instrument vinculant-lo directament als canvis que s'han materialitzat en el Codi Penal i que afavoreixen els polítics i alts càrrecs processats pel referèndum. La ciutadania no ho percep de la mateixa manera. Més de la meitat dels catalans valoren negativament la taula i només el 19% en tenen una opinió positiva. Contrasta amb la dada d'ara fa un any, quan els governs català i espanyol tot just s'havien reunit per segona vegada al setembre i un 32% en tenien una opinió positiva (per al 29% era negativa i per al 31% ni positiva ni negativa). Sigui com sigui, dos de cada tres catalans avalarien que de la taula sortís un acord per celebrar un referèndum d'independència i declarar l'amnistia dels encausats pel Procés. També hi ha majoria entre els que veurien amb bons ulls que de la taula en sortís un pacte per dotar de més competències la Generalitat (75%) o per millorar-ne el finançament (85%).

stats