El PSOE amplia la distància amb el PP just a l'equador de la legislatura, segons el CIS

Unides Podem aconsegueix mantenir el 13% d'intenció de vot, però Vox resisteix com a tercera força

3 min
El president espanyol, Pedro Sánchez, al Congrés.

MadridCom un oasi al bell mig del desert, el Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) és l'únic que continua subministrant aigua fresca al PSOE, en un moment en què les enquestes apunten pràcticament de forma unànime a la davallada dels socialistes i el creixement del PP. Al CIS, però, el PSOE resisteix al capdavant, just a l'equador de la legislatura, i amplia la distància amb el PP. Segons el baròmetre d'aquest mes de desembre, els socialistes avancen quatre dècimes respecte a fa un mes i arriben al 28% en intenció de vot. Els populars, en canvi, no aconsegueixen fer créixer el 20,9% del novembre, quan van caure gairebé dos punts, sinó que reculen una dècima. Unides Podem, per la seva banda, aconsegueix mantenir el percentatge de fa un mes, quan va arribar al 13%, el mateix que va obtenir a les eleccions de novembre del 2019. Aquest desembre obté un 13,7%. Vox es manté en el 14,6% (tres dècimes més que fa un mes) i continua com a tercera força, per davant dels liles, mentre que Ciutadans puja, però no aconsegueix arribar al 6% de fa dos mesos i es queda en un 5,9%.

L'enquesta d'aquest dilluns reflecteix el panorama quan ja han passat dos anys des que el president espanyol, Pedro Sánchez, va ser investit i es va segellar el pacte entre el PSOE i Unides Podem per conformar el primer govern de coalició de l'Estat. El centre que dirigeix José Félix Tezanos sempre ha pronosticat una victòria còmoda dels socialistes, tot i que els populars els han anat retallant distàncies. De fet, els primers baròmetres del 2020 situaven els socialistes 12 punts per sobre dels populars, però aquesta distància s'ha anat escurçant fins als sis o set punts. La tendència contrasta amb la que han augurat sondejos privats en els últims mesos, que donen una victòria del partit de Pablo Casado si ara es fessin eleccions. Amb tot, en les últimes setmanes, la pugna entre la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i la cúpula estatal ha passat factura al PP, que s'ha anat estancant en la demoscòpia.

Pel que fa als partits catalans, ERC no aconsegueix remuntar el percentatge de fa un mes, un 2,6%, quan va patir una davallada de cinc dècimes respecte a l'octubre. Els republicans obtenen ara un 2,5% d'intenció de vot. Els continua perjudicant la negociació pressupostària amb el govern espanyol. La setmana passada ERC va segellar l'acord amb el PSOE per la llei de l'audiovisual, que portava a donar el seu sí definitiu als comptes. Junts no aconsegueix, però, rendibilitzar la davallada dels republicans, sinó que es manté en l'1,4% (perd una dècima respecte a fa un mes), mentre que la CUP també perd dues dècimes respecte al novembre i se situa en un 0,8%.

Valoració de líders polítics

La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, fa créixer el projecte d'Unides Podem en aquest últim baròmetre, però també continua sent la líder política més ben valorada, amb una nota d'un 4,8. Díaz segueix per davant del líder socialista, Pedro Sánchez, que millora gairebé dues dècimes respecte a fa un mes i obté un 4,6. Íñigo Errejón, líder de Més País, continua sent el tercer dirigent més ben valorat amb un 4,2, seguit de la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, que obté un 3,7. El líder del PP, Pablo Casado, repeteix el 3,4 de fa un mes, igual que el president de Vox, Santiago Abascal, que torna a obtenir un 2,8.

D'altra banda, Pedro Sánchez continua sent el preferit dels enquestats, gairebé un 22%, perquè continuï sent president d'Espanya. Yolanda Díaz, però, continua a l'alça i ja hi ha un 17% (dues dècimes més que fa un mes) que la prefereixen com a presidenta, per davant de Pablo Casado, a qui un 11% dels sondejats triarien com a líder de l'executiu espanyol. De tota manera, Díaz de moment no fa més gran el forat que ja havia aconseguit entre l'electorat del PSOE: un 17% d'enquestats que deien haver votat els socialistes en les últimes eleccions generals, ara preferirien veure-la a ella de presidenta. A l'altre cantó de l'hemicicle, Pablo Casado frenaria una mica la fuga de votants dels populars cap a Vox, perquè si fa un mes el CIS pronosticava que un 10% d'enquestats del PP es decantarien per Santiago Abascal, ara el percentatge retrocedeix fins al 9%.

stats