Política 21/06/2017

Les entitats afirmen que si guanya el 'sí' en el referèndum s'ha de proclamar la República

Avisen que la situació serà "molt crítica" i que les mobilitzacions tindran un grau de "complexitat més gran". L'Associació de Municipis per la Independència i l'Associació Catalana de Municipis organitzen un acte del món local l'1 de juliol per donar suport a la consulta

Núria Orriols
3 min
Les entitats afirmen que si guanya el 'sí' en el referèndum s'ha de proclamar la República

BarcelonaLes entitats sobiranistes tenen assumit que arribar al referèndum "no serà un camí de roses". En un dinar-col·loqui organitzat per 'El Punt Avui', els líders de l'ANC, Òmnium, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) han avisat que s'entra en una nova fase de mobilització i que serà necessari "defensar el referèndum" al carrer. Jordi Cuixart (Òmnium) ha sigut clar: "La situació serà molt crítica". A parer seu, la ciutadania ha de saber que el que es farà "requereix un esforç excepcional" i serà la "suma de la Caputxinada, de la recuperació de la Generalitat, dels fets d'Octubre, de la defensa de l'Ebre i tot plegat". És a dir, el "repte és colossal", ha constatat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, tant ANC com Òmnium han afirmat que quan es voti, si guanya el 'sí' s'ha de proclamar la República catalana perquè la consulta, aquest cop, serà vinculant -a diferència del 9-N-. Cuixart, amb molta vehemència, ha defensat els efectes immediats del resultat del referèndum i Jordi Sànchez, per part de l'ANC, també ha assegurat que si guanya el 'sí' "ningú sortirà" a dir que s'ha perdut el referèndum. Una manera de dir, implícitament, que si no hi ha mínims de participació el resultat s'ha d'aplicar sigui quina sigui la quantitat de gent que voti.

Cuixart també ha afegit que un cop proclamada, la República després s'haurà de defensar "amb ungles i dents" al carrer perquè l'eventual nou estat tindrà el govern espanyol en contra.

Amenaces de l'Estat i mobilitzacions

A banda de la mobilització de l'Onze de Setembre en defensa de la consulta, les entitats també han afirmat que es "passarà a un estadi superior" i a un "grau de complexitat més gran" de concentracions. Així Cuixart ha apuntat que cada individu té un potencial de mobilització en el seu "entorn laboral" i com a "consumidor".

Al seu torn, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, també ha advertit que l'Estat buscarà "dividir" i que "amenaçarà" per frenar el Procés, tot i que ha assegurat que el Govern garantirà que es voti l'1 d'octubre. "Que hi hagi referèndum depèn de tots nosaltres", ha dit Sànchez, que ha afirmat que l'executiu ha d'assegurar que hi ha consulta però la ciutadania n'ha de ser la protagonista.

Tanmateix, tant ANC com Òmnium s'han alineat amb el Govern i han assegurat que l'executiu català està fent "tot el que s'ha de fer" per poder votar. En aquest sentit, ha demanat confiança a la ciutadania.

El món local, amb el referèndum

Els representants de l'AMI i l'ACM, Miquel Buch i Neus Lloveras, han mostrat també la seva disposició a donar suport al referèndum. Així, han anunciat un acte del món local -regidors i alcaldes- el dissabte 1 de juliol a la Universitat de Barcelona per expressar el compromís amb el referèndum.

Lloveras s'ha mostrat convençuda que els alcaldes i regidors es posaran al costat de la Generalitat per fer la consulta i ha enviat un missatge a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per instar-la a col·laborar. "M'estranyaria que posés obstacles en l'exercici de la democràcia", ha afirmat. Sànchez s'ha afegit a la pressió i ha recordat que Barcelona en Comú portava al programa electoral consultar la ciutadania. "L'ADN de Barcelona en Comú és la participació ciutadana. No pot ser que davant un referèndum convocat pel Govern no faci tot el possible perquè la ciutadania voti", ha assegurat.

Tanmateix, el president de l'ACM, Miquel Buch, ha dit que si no s'ofereixen espais municipals per fer el referèndum es podrà votar igualment perquè s'habilitaran alternatives.

stats