Política 27/09/2017

El sobiranisme s'organitza perquè s'obrin els col·legis electorals i actuar des de la "resistència pacífica" el dia 1

Entitats traslladen recomanacions a les seves territorials per mantenir les cues "ordenades"

Núria Orriols
4 min
Cues als punts de votació de Barcelona en l'arrencada del procés participatiu

BarcelonaEl sobiranisme civil s'organitza perquè els col·legis electorals estiguin oberts i actuar des de la "resistència pacífica" el dia 1 d'octubre, davant l'esperada presència policial que hi haurà en els punts de votació. L'objectiu és poder votar al màxim de punts al territori i de forma "ordenada". Per fer-ho, hi ha diverses iniciatives en marxa: per una banda, 'Escoles Obertes', per tal que els col·legis no tanquin aquest cap de setmana malgrat les ordres judicials; els comitès de defensa del referèndum promoguts per l'esquerra independentista; i les instruccions de les entitats sobiranistes que es distribuiran a partir d'avui al territori per garantir la "resistència pacífica" el dia de la votació.

Recomanacions el dia 1: ser-hi a les 7 del matí, cues "ordenades" i paperetes

Les entitats volen garantir que la jornada del dia 1 d'octubre transcorri sense aldarulls i que la imatge del dia sigui milers de persones amb paperetes per acudir a les urnes. És per això que han començat a transmetre instruccions a les seves assemblees territorials per organitzar els voluntaris de cara diumenge. L'objectiu és, segons un document intern al qual ha tingut accés l'ARA, garantir que "no hi hagi violència" i fer ús de la "resistència passiva" i l'"audàcia" per "entrar als centres de votació. Aquestes recomanacions s'han traslladat aquest vespre a diverses trobades arreu de Catalunya: hi ha reunions regionals al Maresme, Berguedà, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Alt i Baix Empordà, Gironès i la Selva, Garrotxa i Pla de l'Estany, Alt Camp i la zona del Tarragonès, entre altres trobades previstes.

"La imatge que donem a la comunitat internacional és fonamental", assenyala el document, que pretén organitzar "cues ordenades" de centenars i milers de persones amb la papereta del referèndum a la mà. Aconsellen, alhora, no portar símbols partidistes ni banderes de cap tipus.

Convoquen els voluntaris a les set del matí per començar a repartir les paperetes del referèndum a la ciutadania que acudeixi a votar. Les entitats pretenen que abundin les paperetes davant dels col·legis però afirmen, en el document, que les "paperetes oficials" també arribaran. A partir de quarts de vuit del matí, preveuen tenir feta la cua davant al col·legi electoral per començar a votar.

La comitiva "oficial" i el material electoral a partir de les 8.30

El material electoral, segons el document, arribaria a partir de dos quarts de nou del matí a través d'una "comitiva oficial", també els responsables de l'activitat de cada centre de votació. El que el Govern en va anomenar "agents electorals" obrint una bossa de voluntaris. La "comitiva electoral" serà l'encarregada d'obrir els punts de votació.

En cas que a tres quarts de nou no hagin aparegut els presidents de les meses electorals -que en teoria l'executiu hauria aconseguit notificar parcialment- seran les tres primeres persones de la cua que faran de president o presidenta de mesa i de vocals.

Segons l'horari de votació fixat pel Govern, a partir de les 9 del matí hauria de començar la votació. En cas de no haver pogut entrar -diu el document- "ens quedarem a la porta i mantindrem les cues com a forma de protesta". Descarten organitzar una votació alternativa al carrer amb les urnes: "en cap cas està autoritzat de fer servir les urnes i el material electoral fora del recinte oficial".

El document explicita que "és molt important no enfrontar-se directament als Mossos d'Esquadra" i insta a fer "resistència passiva" per entrar a les escoles. El sobiranisme compta que la policia actuarà amb proporcionalitat i que si hi ha molta gent davant els col·legis es podrà acabar votant.

L'ordre del TSJC de precintar els col·legis i la iniciativa 'Escoles Obertes'

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha emès ordres aquest dimecres de precintar els col·legis electorals a partir de dissabte per evitar la votació. Les entitats encara han de valorar com afrontaran aquesta nova situació -fins ara les ordres només eren de la Fiscalia-.

Tanmateix, aquest dimecres el matí ja s'han impulsat iniciatives per mantenir oberts els col·legis electorals fins diumenge, ja que la majoria són centres educatius i s'hi poden fer activitats lúdiques. La iniciativa 'Escoles obertes' impulsa activitats des de divendres fins diumenge a les escoles perquè no es puguin tancar. Segons el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ja s'han apuntat 25.000 persones per evitar que es tanquin els col·legis electorals. Han obert una pàgina web perquè la gent que ho vulgui es pugui apuntar.

Diferents entitats de la comunitat educativa han fet una crida aquest dimecres el matí a les escoles a obrir l'1-O. Davant el precinte dels col·legis electorals, les entitats han demanat aquest dimecres a la comunitat educativa que "ajudin a la defensa dels drets" i que s'organitzin cues per garantir que tothom pugui votar. Tanmateix, no han concretat com fer-ho sinó que demanen que sigui cada comunitat educativa que s'organitzi.

A la iniciativa hi donen suport els sindicats USTEC i UGT, Som Escola i el centre Unesco de Catalunya, entre altres entitats.

Comitès de defensa del referèndum

D'altra banda, l'esquerra independentista també ha impulsat assemblees locals per garantir l'obertura de col·legis electorals el dia 1 d'octubre. Tanmateix, hi ha gent de diverses organitzacions a nivell local, com de l'ANC i Òmnium. D'aquesta manera, seria la gent del propi municipi que s'organitzaria per poder votar, sempre "des de la resistència pacífica" -remarquen des d'una de les organitzacions de l'esquerra independentista-.

Són assemblees locals organitzades per barris i districte a tots els municipis i obertes a tothom. A Barcelona, per exemple ja s'han començat a reunir i a Sabadell es reuneixen demà.

Aquest dimecres, la CUP, en un míting a plaça Universitat, ha cridat a trencar els precintes per tal de garantir la votació. També demanen que els Mossos d'Esquadra desobeeixin les ordres. . "Davant dels precintes, tenim les nostres mans, perquè no ens poden precintar la vida a tot un poble, als anhels de llibertat", ha dit la diputada Mireia Boya en un acte ple de gom a gom en què també han participat el conseller de Presidència, Jordi Turull; el vicepresident, Oriol Junqueras; el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello; i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart.

stats