Política 17/11/2014

ERC adverteix al PSOE que no participarà en cap operació per "tunejar" la Constitució

La portaveu dels republicans, Anna Simó, troba "buida de contingut" la solució que plantegen els socialistes per a Catalunya i considera "imprescindible" que Mas no allargui "innecessàriament" aquesta legislatura

Roger Mateos
2 min

BarcelonaLa portaveu d'ERC, Anna Simó, ha mostrat aquest dilluns el seu rebuig cap a la proposta del PSOE per posar en marxa una reforma federal de la Constitució. Seria, segons Simó, un procés per fer un "lifting" la carta magna i "tunejar" el sistema de cafè per a tothom, sense solucionar el problema de fons entre Catalunya i Espanya. Els plantejaments dels socialistes, ha advertit, "no duen enlloc" i per tant ERC no pensa participar en una possible subcomissió d'estudi d'una reforma constitucional.

Encara menys n'espera ERC de la visita de Mariano Rajoy el proper dissabte a Catalunya. "Nul·les expectatives", ha dit Simó en roda de premsa. Segons Simó, les respostes de PP i PSOE a les aspiracions nacionals catalanes estan "buides de contingut i molt poc ambicioses".

Per això, considera "imprescindible" no allargar "innecessàriament" l'actual legislatura i celebrar ja unes eleccions per iniciar un procés "constituent" per bastir l'estat independent. "Les dilacions són innecessàries", ha advertit Simó al Govern d'Artur Mas. Del que no vol parlar encara ERC és de si cal formar una llista el més unitària possible per la independència. Abans vol acabar de lligar el full de ruta a seguir un cop celebrades les eleccions, un camí que els republicans creuen que no pot ser altre que el d'assenyalar nítidament l'horitzó de la independència.

Pel que fa a l'ascens de Podem a les enquestes a tot l'Estat, Simó ho ha considerat una "bona notícia" des del punt de vista de la regeneració democràtica i la implicació en política d'una part de la ciutadania que fins ara se n'apartava. Tanmateix, ha rebutjat esperar a les eleccions generals per veure si hi ha un canvi de majories a Espanya: "Ara toca tirar milles", ha afegit.

Jutges pro consulta vigilats

D'altra banda, després que l'ARA publiqués que els jutges que van signar el manifest pel dret a decidir van ser objecte de seguiment policial, Simó ha apuntat que aquest afer demostraria les mancances en "qualitat democràtica" de l'estat espanyol, davant d'uns jutges que, com els altres ciutadans, són "lliures d'expressar-se" sense que per això se'ls hagi de fer un "seguiment d'aquestes característiques".

stats