ERC buscarà formar Govern "com més aviat millor" i insisteix en comptar amb JxCat, la CUP i els comuns

Albiach manté la negativa a entrar en un executiu on hi hagi JxCat: "Aragonès sap que no prosperarà"

i
Quim Bertomeu
3 min
La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

Barcelona35.000 vots i un escó més que JxCat permeten a Esquerra la possibilitat d'intentar encapçalar el pròxim Govern. Aquest dilluns els republicans han donat les primeres pistes de com volen afrontar la negociació. En primer lloc, volen que l'executiu es formi "com més aviat millor", i per aquest motiu preveuen tenir els primers contactes de "manera imminent". En segon lloc, insisteixen que ha de ser un "govern ampli" que aglutini representants dels quatre grups amb representació al Parlament que defensen l'amnistia i l'autodeterminació: ERC, JxCat, la CUP i els comuns –sumen 82 diputats–. Aquesta segona variable sembla ara mateix la més complicada, perquè els de Jéssica Albiach ja han dit que no volen ni sentir a parlar d'entrar en un govern on també hi hagi els de Laura Borràs.

Dia de ressaca electoral a la seu d'Esquerra Republicana. L'única persona que s'hi ha deixat veure, la secretària general adjunta Marta Vilalta, ho ha fet en roda de premsa telemàtica i amb la satisfacció de qui se sent vencedor de la nit electoral. Malgrat haver quedat en segona posició per darrere del PSC, els republicans saben que havent quedat per davant de JxCat n'hi ha prou per poder tenir la presidència de la Generalitat i poder encapçalar el pròxim executiu. Però per arribar-hi s'ha de començar a negociar. La mateixa nit electoral ja hi va haver els primers intercanvis de trucades entre els partits que ERC vol que formin part del Govern. Van ser les converses de cortesia habitual entre candidats que han competit en una campanya electoral, i ERC vol que les pròximes trucades ja siguin per anar al gra. Per aquest motiu ja està formant els seus equips negociadors. "Necessitem un Govern com més aviat possible".

La negativa dels comuns

Així, el primer problema amb què toparan els republicans és que els comuns no accepten la seva idea de Govern ampli. La seva líder al Parlament, Jéssica Albiach, no ha deixat cap escletxa per als dubtes aquest dilluns: "Aragonès insisteix en una fórmula que sap que no prosperarà", informa Mireia Esteve. Per als comuns encara és possible un Govern a tres bandes entre ells, el PSC i ERC, i s'han receptat "paciència i discreció", però és una fórmula que els republicans descarten. També JxCat ha rebutjat la possibilitat de governar al costat dels comuns.

ERC no preveu rendir-se tan aviat. Els republicans esmenten un precedent en què veuen esperança. Recorden que els últims pressupostos de la Generalitat, els del 2020, es van aprovar gràcies a un pacte entre JxCat i comuns, i consideren que es podria repetir ara amb la investidura. Aquest dilluns, en una entrevista a RAC1, Aragonès ha insistit que formar Govern és "responsabilitat compartida" dels quatre partits que volen un referèndum i l'amnistia. Només els comuns saben si estan disposats a repensar el seu rebuig, però el que és segur és que tindran una trucada d'Aragonès. Si el no d'Albiach és inamovible, la negociació només serà possible a tres bandes: ERC, JxCat i la CUP. El mateix esquema que en les investidures del 2015, el 2016 i el 2018.

Lectura dels resultats

Esquerra ha reunit aquest matí la comissió permanent i durant el dia farà el mateix amb l'executiva per analitzar els resultats electorals. A gran trets, el que volen posar en valor és que s'ha d'obrir una "nova etapa" en què la Generalitat es governi des de "l'esquerra", i també destaquen que l'independentisme hagi superat el 50% dels vots. Quins efectes immediats hauria de tenir això? Per a ERC, pas a pas. Ja han dit en campanya –i abans– que no s'hi val a superar la barrera només una vegada. Aquest dilluns Vilalta ha dit que aquesta "fita importantíssima" ha de servir per donar més "força" a la Generalitat en la lluita per exigir l'amnistia i l'autodeterminació.

stats