Política 03/10/2014

ERC supera CiU en intenció directa de vot amb un avantatge de 6,7 punts, segons el CEO

Els republicans passarien d'un suport el 2012 del 9,2 al 19,8%, mentre que CiU passaria del 20,6 al 13,1%. Mas, però, se segueix imposant com a guanyador de l'últim debat de política general, fins i tot millorant la nota de fa un any davant un lleuger retrocés de Junqueras

M. Colomer
2 min

BarcelonaERC guanyaria les eleccions al Parlament si se celebressin a dia d'avui amb una intenció directa de vot del 19,8%, 6,7 punts per davant de CiU, que passaria del 20,6% del vot recollit el 2012 al 13,1% actual, segons l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió. Els republicans creixerien, així, fins a 10,6 punts respecte de les eleccions del 2012, en què van rebre el suport del 9,2% dels vots. En una mostra del desgast de la marca Convergència que el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha atribuït a casos com el de l'expresident Jordi Pujol, un de cada quatre electors de CiU el 2012 respon que ara votaria ERC.

El PSC mantindria, segons el sondeig, la tercera posició, però a molta distància, amb una intenció directa de vot del 5,8%, 3,9 punts menys que a les eleccions del 2012.Del sondeig se n'extreu que un de cada quatre electors del PSC el 2012 dubtarien ara si tornar a votar el partit de Miquel Iceta.

Destaca també l'entrada amb força de Podem en l'escenari polític català, amb una intenció directa de vot del 3,9%, pràcticament idèntica al 4% que el sondeig atorga a ICV-EUiA i un punt per sobre de la CUP. C's mantindria el suport del 5,3% dels electors i el PP es quedaria amb un suport de només el 2,1%, una xifra poc fiable condicionada pel vot ocult, tradicionalment elevat en el cas dels populars a Catalunya.

L'estudi d'opinió revela també que si en l'enquesta de fa un any després del debat de política general el percentatge d'indecisos se situava en el 17,8%, en l'enquesta presentada aquest divendres ascendeix fins al 23%, gairebé un de cada quatre enquestats.

Mas, guanyador del debat de política general

El sondeig, realitzat del 19 al 25 de setembre a 800 persones, conclou que malgrat el retrocés de CiU, el president de la Generalitat, Artur Mas, va ser el guanyador del debat de política general i va reforçar el seu lideratge fins i tot respecte del de fa un any. Així, si el 2013 el 28% feia guanyador Mas, enguany puja fins al 31,3%.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en canvi, és considerat el guanyador del debat d'enguany per un 15,8% davant el 16,2% de fa un any. A molta distància, el líder de C's, Albert Rivera, se situa en tercera posició, en ser considerat el guanyador del debat pel 2,3%.

stats