Política 03/10/2014

ERC supera CiU en intenció directa de vot amb un avantatge de 6,7 punts, segons el CEO

Els republicans passarien d'un suport el 2012 del 9,2 al 19,8%, mentre que CiU passaria del 20,6 al 13,1%. Mas, però, se segueix imposant com a guanyador de l'últim debat de política general, fins i tot millorant la nota de fa un any davant un lleuger retrocés de Junqueras

M. Colomer
2 min

BarcelonaERC guanyaria les eleccions al Parlament si se celebressin a dia d'avui amb una intenció directa de vot del 19,8%, 6,7 punts per davant de CiU, que passaria del 20,6% del vot recollit el 2012 al 13,1% actual, segons l'últim sondeig del Centre d'Estudis d'Opinió. Els republicans creixerien, així, fins a 10,6 punts respecte de les eleccions del 2012, en què van rebre el suport del 9,2% dels vots. En una mostra del desgast de la marca Convergència que el director del CEO, Jordi Argelaguet, ha atribuït a casos com el de l'expresident Jordi Pujol, un de cada quatre electors de CiU el 2012 respon que ara votaria ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSC mantindria, segons el sondeig, la tercera posició, però a molta distància, amb una intenció directa de vot del 5,8%, 3,9 punts menys que a les eleccions del 2012.Del sondeig se n'extreu que un de cada quatre electors del PSC el 2012 dubtarien ara si tornar a votar el partit de Miquel Iceta.

Destaca també l'entrada amb força de Podem en l'escenari polític català, amb una intenció directa de vot del 3,9%, pràcticament idèntica al 4% que el sondeig atorga a ICV-EUiA i un punt per sobre de la CUP. C's mantindria el suport del 5,3% dels electors i el PP es quedaria amb un suport de només el 2,1%, una xifra poc fiable condicionada pel vot ocult, tradicionalment elevat en el cas dels populars a Catalunya.

L'estudi d'opinió revela també que si en l'enquesta de fa un any després del debat de política general el percentatge d'indecisos se situava en el 17,8%, en l'enquesta presentada aquest divendres ascendeix fins al 23%, gairebé un de cada quatre enquestats.

Mas, guanyador del debat de política general

El sondeig, realitzat del 19 al 25 de setembre a 800 persones, conclou que malgrat el retrocés de CiU, el president de la Generalitat, Artur Mas, va ser el guanyador del debat de política general i va reforçar el seu lideratge fins i tot respecte del de fa un any. Així, si el 2013 el 28% feia guanyador Mas, enguany puja fins al 31,3%.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en canvi, és considerat el guanyador del debat d'enguany per un 15,8% davant el 16,2% de fa un any. A molta distància, el líder de C's, Albert Rivera, se situa en tercera posició, en ser considerat el guanyador del debat pel 2,3%.

stats