Política 30/05/2019

ERC es constitueix al Congrés sense Junqueras i la mesa deixa JxCat al grup mixt

Batet assegura que la possibilitat que Jordi Sànchez visiti Felip VI és decisió del Suprem

Ot Serra
2 min
Junqueras rebut amb aplaudiments al Congrés

MadridOriol Junqueras no forma part del grup parlamentari republicà al Congrés que s'ha constituït a la cambra baixa. La mesa presidida per Meritxell Batet s'ha reunit aquest dijous amb l'estructuració dels diferents grups parlamentaris de la cambra, amb un escrit sobre la taula d'ERC en què ja no hi apareixia el nom del president del partit i cap de llista el 28-A. El reglament marca un mínim de 15 diputats per tenir grup propi a la cambra baixa com un possible requisit, però també n'hi ha d'altres, com el fet d'haver obtingut un mínim del 15% de suports a les quatre províncies catalanes, fet que ERC va assolir. Junqueras ja ha deixat clar que el seu objectiu és ser eurodiputat al Parlament Europeu, tot i que espera la reconsideració de la mesa a la seva suspensió com a diputat al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En canvi, JxCat no tindrà grup parlamentari al Congrés i passa al grup mixt, perquè no reuneix les condicions que marca la llei. No té 15 diputats ni tampoc va obtenir el mínim del 15% dels vots a les quatre províncies catalanes i, a més, amb la suspensió de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull la candidatura només té quatre diputats amb els drets i deures parlamentaris intactes. L'anterior legislatura, el PDECat tenia vuit parlamentaris i tampoc va tenia grup propi. Aquest dijous Vox ha registrat un escrit en què demana que es retorni al Congrés el sou que han percebut els diputats independentistes des del dia que van sortir escollits fins que se'ls va suspendre.

Així, els grups que ha validat la mesa aquest dijous són els del PSOE, el PP, Cs, Unides Podem-En Comú Podem-Galícia en Comú, Vox, el grup republicà i el grup basc (EAJ-PNB). El dels nacionalistes bascos ha creat polèmica a la mesa, perquè Cs ha considerat que és una "ofensa" per als diputats d'Euskadi que no són del PNB que hi hagi un grup que es digui "basc". "Ens hem quedat sols defensant això", ha assenyalat Ignacio Prendes, membre de la formació taronja a la mesa. Fonts del PP han advertit que és el mateix nom que tenien la legislatura anterior i que consten les sigles EAJ-PNB, tal com figuren al registre de partits polítics.

Malgrat la suspensió de Sànchez, JxCat vol que sigui ell qui vagi a veure Felip VI en el marc de la ronda de contactes del rei amb els diferents grups parlamentaris de cara a la investidura. Fa uns dies els serveis jurídics de la cambra van advertir a la llista independentista que la persona delegada a anar a la Zarzuela havia d'estar en condicions de poder-ho fer, i és per això que JxCat va registrar un escrit al Tribunal Suprem sol·licitant que pogués sortir de la presó el dia que sigui citat. Batet ha explicat que la decisió correspon al poder judicial i ha anotat que els "pròxims dies" es concretarà la data en què ella farà la primera reunió amb el cap de l'Estat.

stats