ERC i la CUP ultimen un preacord per a la investidura d'Aragonès i posen pressió a Junts

Els dos partits anuncien principi de pacte en qüestions socials i també per fer un "nou embat democràtic" amb l'Estat "preferentment" en forma de referèndum

3 min
Dolors Sabater, Laia Estrada i Carles Riera ahir durant la conferència de la CUP a Barcelona.

BarcelonaLa setmana que havia de ser decisiva per resoldre les negociacions per a la investidura de Pere Aragonès comença amb un preacord entre dos dels seus actors: ERC i la CUP. Aquest diumenge al vespre els republicans han enviat un comunicat on anuncien un principi de pacte amb els anticapitalistes en matèria nacional i també social. La CUP ha confirmat el preacord, però ha anunciat que abans de donar-lo per vàlid l'hauran de debatre les bases aquesta setmana, tal com va avançar l'ARA, i dijous faran públic el seu posicionament. Totes dues formacions havien intensificat les trobades la setmana passada i s'havien vist diàriament per intentar encarrilar les negociacions. Les converses avançaven a més bon ritme entre republicans i anticapitalistes que no pas amb JxCat. De fet, el preacord és una manera de pressionar el partit de Carles Puigdemont, que en els últims dies ha posat sobre la taula la possibilitat d'ajornar el ple d'investidura si no arribaven a un acord amb els republicans per formar govern.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En què es basa aquest principi de pacte? D'entrada, per resoldre el conflicte català, les dues formacions s'han conjurat a fer un "nou embat democràtic" amb l'Estat que sigui "preferentment en forma de referèndum" al llarg d'aquesta legislatura, segons expliquen els republicans en el seu comunicat, tot i que no concreten com hauria de ser aquest referèndum ni quina seria l'alternativa si no es pogués desenvolupar. Abans de començar la campanya electoral del 14-F, els cupaires havien proposat fer un referèndum abans del 2025. L'estratègia es desenvoluparia en paral·lel a l'aposta per la negociació amb l'Estat que va impulsar ERC ara fa més d'un any amb la creació de la taula de diàleg.

Precisament aquesta qüestió també havia estat sobre la taula de les negociacions dels últims dies perquè mentre que JxCat defensava posar una data de caducitat a aquest fòrum de diàleg, des d'ERC ho rebutjaven però s'obrien a establir una sèrie d'indicadors que avaluessin si hi havia avenços. A més, un dels punts de fricció entre els tres negociadors havia sigut l'òrgan de coordinació que els partits independentistes volien crear per compartir el full de ruta independentista i evitar les desavinences de l'anterior legislatura. El paper que hi havia de jugar el Consell per la República era un dels esculls, perquè mentre que JxCat volia que fos precisament aquest l'òrgan de coordinació independentista, ERC i la CUP ho rebutjaven i apostaven per crear-ne un de nou o, com a mínim, reformular el Consell.

A banda de la qüestió nacional, republicans i cupaires també han avançat en temes com l'habitatge, la salut i el sistema d'ordre públic. Així, els dos partits s'han conjurat a treballar per frenar l'emergència habitacional i han acordat "impulsar una agenda legislativa catalana en matèria d'habitatge" i també "actualitzar protocols per evitar desnonaments a persones en risc de vulnerabilitat". En el comunicat, però, no concreten les mesures per fer-ho. En matèria de salut s'han proposat aconseguir que el 25% del pressupost de Salut es destini a l'atenció primària. A més, també han acordat introduir canvis en el model de gestió de l'ordre públic que passen, entre altres mesures, per suspendre l'ús dels projectils de foam mentre no es publiquin els protocols d'actuació policial i crear una comissió d'estudi al Parlament sobre el model d'ordre públic a Catalunya.

Pressió per a JxCat

En les últimes setmanes, ERC i la CUP s'havien reunit diàriament per intentar posar fil a l'agulla en les negociacions. Els cupaires van fer una conferència dimecres per pressionar i demanar celeritat tant als republicans com a JxCat a pocs dies del 26 de març, la data límit per al primer debat d'investidura. De moment l'entesa ha arribat només entre dos dels tres actors implicats i aquest preacord no suposa que la investidura estigui lligada. Falta un dels actors principals, JxCat, amb qui ERC té previst compartir Govern, perquè la CUP de moment no preveu entrar a l'executiu. Els cupaires han mantingut poques trobades amb Junts en els últims dies –s'han trobat en algunes reunions sectorials sobre interior, per exemple–, perquè la relació va quedar deteriorada després de les negociacions per configurar la mesa del Parlament. ERC i JxCat sí que s'han anat reunint, però les converses no han sigut tan fluïdes. Fonts de Junts veuen aquest principi de pacte com una "maniobra política" per pressionar-los i que “rebaixin” les condicions de negociació. “Hem de seguir negociant”, asseguren, i remarquen que ERC els necessita per fer govern, ja que amb la CUP per si sola no assoleixen la majoria necessària per a la investidura.

stats