La CUP encara el debat intern després de reunir-se amb Junqueras i Sànchez

Els anticapitalistes acordaran entre dimecres i dijous el seu posicionament en la investidura

2 min
Carles Riera en una imatge d'arxiu

De dimecres a les vuit del vespre a dijous a les deu del matí. Aquest és l'horari que ha fixat la CUP, segons ha pogut saber l'ARA, perquè la militància de la formació anticapitalista i de les organitzacions que configuren la candidatura votin de manera telemàtica quin ha de ser el posicionament de la formació en el debat d’investidura de Pere Aragonès i la seva implicació en la pròxima legislatura. Ho faran amb un document que recollirà els acords a què s’hagin arribat amb ERC i JxCat i després de la trobada d’aquest divendres amb el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, i amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, a Lledoners. Una reunió d’alt nivell que els anticapitalistes situen fora del procés negociador però que, segons fonts coneixedores de la trobada, ha servit perquè, a l'espera de la trobada que mantindran els cupaires amb l'expresident Carles Puigdemont a Bèlgica la setmana vinent, els dos grans partits independentistes els traslladin fins on estan disposats a arribar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El document, que es portarà a votació i que ha d'estar enllestit dilluns, el debatran dimarts les assemblees locals i dimecres les assemblees obertes parlamentàries que la formació ha convocat arreu del territori, on una diputada i un membre del secretariat nacional resoldran els dubtes que pugui tenir la militància just abans que s'engegui la votació.

Com era de preveure, la CUP no arriba amb un posicionament comú a set dies del debat d’investidura. Les bases i les organitzacions que configuren la candidatura discrepen sobre el rol que ha de tenir la formació a la pròxima legislatura. Els documents que es debatran –però que no es votaran– aquest dissabte en el marc de la Coordinadora Oberta Parlamentària (COP) així ho posen de manifest. Segons ha pogut saber l’ARA, dels set documents que arriben a aquest òrgan, dos defensen que la CUP entri al nou Govern, dos que es mantingui a l’oposició, i els altres es limiten a fixar unes línies vermelles d'acords necessaris per a la pròxima legislatura sense posicionar-se de manera clara.

Poble Lliure, un dels dos grans sectors de la CUP amb Endavant, aposta sense complexos perquè els cupaires assumeixin responsabilitats en l’executiu amb un nou document que va en la línia del comunicat que va fer públic l'endemà de les eleccions, quan va defensar la necessitat de "contribuir a la formació" d'un nou executiu independentista "amb un programa de mínims".

També Constituents per la Ruptura aposten per entrar a governar amb la voluntat de condicionar les polítiques del nou executiu. Lluita Internacionalista i l'Assemblea local de Gràcia, en canvi, són les que presenten documents clarament en contra d'entrar a l'executiu i reclamen marcar distàncies amb les dues grans forces independentistes.

Sigui com sigui, els recels de les bases a entrar al futur govern, que ja es van posar de manifest just abans de la campanya quan es va aprovar un document que exigia mantenir-se a l'oposició, compliquen la possibilitat que les bases avalin fer aquest salt.

Després de no poder assolir la presidència del Parlament –la gran aposta de la direcció com a decisió salomònica per satisfer les veus que aposten per assumir responsabilitats i les que no–, ara la CUP vol arrencar, si més no, uns compromisos clars a ERC i JxCat a canvi de garantir la investidura del candidat republicà, Pere Aragonès.

stats