ERC demana als seus diputats i senadors que només facin servir el català

A partir de la setmana que ve les llengües cooficials podran ser emprades normalment a les Corts espanyoles

ARA
2 min
Rufián arribant al Congrés dels Diputats

BarcelonaA partir de la setmana que ve el català, el gallec i l'euskera seran plenament oficials tant al Congrés com al Senat i els diputats els podran fer servir lliurement. S'acabaran aquelles escenes en què els presidents de torn comminaven els diputats i senadors a passar-se al castellà o fins i tot els acabaven expulsant de la tribuna per negar-se a fer-ho. ¿Es passaran tots els representants de Catalunya al català? Davant d'aquesta pregunta, ERC no vol versos lliures: la secretària general del partit, Marta Rovira, ha deixat clar aquest dissabte que tots els diputats i senadors del partit "sense excepció" hauran de fer servir el català a partir d'ara. Ho ha traslladat durant la seva intervenció a porta tancada en el consell nacional de la formació, segons expliquen fonts republicanes a l'ARA.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Alguns històrics dirigents republicans, com Joan Tardà, s'havien mostrat partidaris que cadascú fes servir la llengua que li resultés més còmoda. En una entrevista a RNE l'exdiputat al Congrés –expulsat en nombroses ocasions precisament per fer servir el català– ha subratllat la importància de la normalització de l'ús del català a les Corts espanyoles, però ha considerat que el seu ús ha de ser elecció de cada diputat. De fet, ell mateix ha reaccionat a Twitter demanant que abans que la decisió sigui ferma es pronunciïn els consellers nacionals del partit.

ERC ha estat els darrers anys un dels partits independentistes que més ha advocat pel respecte al castellà. El seu cap de files a Madrid, de fet, Gabriel Rufián, fa servir de manera habitual la llengua castellana en els mítings o actes polítics de la formació. Ara, però, el moment requereix –segons el partit– la visualització del català en tots els àmbits parlamentaris. De fet, han estat les exigències d'ERC –i de JxCat– al PSOE les que han aconseguit que finalment s'acabi modificant el reglament del Congrés i del Senat perquè es puguin fer servir amb normalitat les llengües cooficials més enllà del castellà.

stats