Política 06/12/2020

ERC trenca amb Demòcrates per haver assistit a la cimera independentista amb partits xenòfobs

Reclamen a JxCat que faci el mateix i exigeixi la dimissió de Josep Costa

Ara
3 min
Castellà i Junqueras just abans de començar  l’acte d’ahir a Barcelona.

BarcelonaLa reunió convocada pel col·lectiu Donec Perficiam amb representants de diferents partits independentistes i en què van participar també formacions xenòfobes com el Front Nacional i Força Catalunya ja té les primeres conseqüències polítiques. Aquest diumenge, Esquerra ha fet públic un comunicat en què anunciava que ha trencat l’acord que mantenia amb Demòcrates de Catalunya des de les eleccions del 21 de desembre del 2017, quan el partit liderat per Antoni Castellà es va integrar a les seves llistes. El motiu? Que dos representants de Demòcrates participessin a la cimera independentista de dijous passat tot i la presència de dirigents de partits amb posicions d’ultradretra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El gest dels republicans té poc recorregut, perquè la legislatura agonitza (pràcticament no queden plens abans de les eleccions del 14-F) i la trencadissa entre Demòcrates i ERC es donava per feta davant la cada cop més gran distància estratègica entre els dos partits, però la decisió d’aquest diumenge permet als republicans augmentar la pressió sobre el vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), amb qui el líder d’Esquerra a la cambra catalana, Sergi Sabrià, ha mantingut un agre enfrontament obert a les xarxes des de divendres al vespre.

Així, tan bon punt s’ha fet públic el comunicat sobre el trencament amb Demòcrates, Sabrià ha reactivat la seva pugna amb Costa, que abans havia desafiat ERC a trencar amb els d’Antoni Castellà per haver enviat representants a la reunió. “Com que l’excusa del matí t’ha tornat a fallar, ja pots anar preparant la de la tarda, però la conclusió serà sempre la mateixa: un vicepresident del Parlament que es reuneix amb la ultradreta ha de plegar immediatament”, ha defensat el dirigent republicà a Twitter. Al llarg del cap de setmana, el creuament de dards a les xarxes socials ha sigut constant, amb nombrosos dirigents d’ERC exigint a Costa la seva dimissió i el vicepresident primer del Parlament responent-los amb retrets per defensar ara el diàleg amb l’Estat tot i que el 26 d’octubre del 2017, quan l’aleshores president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va voler aturar la DUI i convocar eleccions, els dirigents d’ERC van pressionar perquè el Parlament aprovés la declaració d’independència.

Abandonar el grup

Ara està per veure en què es tradueix la ruptura entre ERC i Demòcrates al Parlament. En el comunicat difós aquest diumenge, la direcció dels republicans explicava que ha reclamat als dos diputats del partit de Castellà –el mateix Castellà i Assumpció Laïlla– que posin les seves actes “a disposició” del partit o “abandonin el grup parlamentari”. En el text, ERC insisteix que “els diputats republicans” no cediran “a qui fa el joc al feixisme i l’extrema dreta, porti la bandera que porti”.

Retrets entre excompanys

La resposta de Demòcrates no s’ha fet esperar i, minuts després que ERC oficialitzés la ruptura, el partit ha difós un altre comunicat en què assegura que el pacte entre els dos partits “està trencat de fa mesos”. En el comunicat, els d’Antoni Castellà carreguen les tintes contra els republicans i els acusen d’haver “derivat en un instrument de l’Estat per desestabilitzar l’independentisme”. El partit considera, per tant, que l’únic motiu de l’“atac” d’Esquerra és que ells sí que defensen la “via unilateral”, i insisteix que dos dels seus representants van assistir a la reunió “per escoltar la proposta que Donec Perficiam volia traslladar als convocats” i que desconeixien “totes les organitzacions que hi assistirien”.

Aquest és el mateix argument que fa servir Costa i que ahir van validar des de Donec Perficiam, amb un comunicat en què explicaven que no van avisar prèviament els participants en la trobada de qui aniria a la reunió. Des de la direcció de JxCat, però, es van marcar distàncies amb Costa i divendres van recalcar que hi va anar a títol individual i sense consultar-ho abans amb el partit.

stats