Política 07/06/2015

ERC insta el Govern a "accelerar" les estructures d'Estat pendents

Els republicans busquen el compromís d'Artur Mas perquè impulsi les mesures acordades a principi d'any

Europa Press
2 min
El president d’ERC, Oriol Junqueras, a punt per valorar el nou acord amb el president Artur Mas al Palau de la Generalitat.

BarcelonaERC presentarà una moció al Parlament de Catalunya en què insta el Govern a "accelerar la implementació" de les estructures d'Estat pendents abans del 27 de setembre, data de les eleccions catalanes. El text de la iniciativa, al qual ha tingut accés Europa Press, busca que l'executiu d'Artur Mas impulsi les estructures que va incloure en la llei de mesures fiscals, financeres i administratives aprovada a principi d'any amb els vots de CiU i ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquesta llei es va incloure l'elaboració de diversos plans directors que pretenen definir les estructures d'Estat necessàries que haurien implementar-se plenament en cas que guanyin les opcions independentistes en els comicis de la tardor. Segons el partit d'Oriol Junqueras, implementar aquests plans directors tindria un doble efecte positiu: "Transmetre confiança a la ciutadania del país i, alhora, a la comunitat internacional", explica la moció.

Una confiança que evidenciaria que la Generalitat està preparada per afrontar una eventual ruptura amb l'Estat: "Durant la transició nacional es garantirà la continuïtat del funcionament de l'administració i de la resta d'àmbits de la societat". En concret, els republicans volen accelerar sis qüestions: l'administració tributària catalana; inventariar el patrimoni de les administracions catalanes; catalogar les infraestructures estratègiques; crear l'agència catalana de la protecció social, i elaborar un pla director sobre energia, telecomunicacions i sistemes d'informació.

Sobre la hisenda catalana, el pla director ha de preparar-la "davant d'una eventual assumpció de noves competències", cosa que per a ERC és la recaptació i gestió completa de tots els impostos a Catalunya. Tot i que la llei no ho explicita per evitar possibles impugnacions, l'agència catalana de protecció social seria l'embrió d'una seguretat social catalana que seria l'encarregada de gestionar "les prestacions" socials.

El pla director sobre energia, telecomunicacions i sistemes d'informació pretén plantejar un model de competència i regulació sobre aquests sectors, cosa que comportaria definir els òrgans que haurien d'assumir la supervisió. Un cop descartat qualsevol suport a la moció de PSC, PP o C's, ERC haurà de negociar amb CiU si vol que surti endavant en el ple que etsà previst que comenci el dimecres 17 de juny.

Consell de transició

L'aplicació d'aquestes estructures d'Estat ja va ser polèmica, ja que primer es volien implementar per mitjà de projectes de llei, però el Consell de Garanties Estatutàries va advertir que era inconstitucional. Per esquivar el problema, CiU i ERC van decidir substituir els projectes de llei per plans directors, ja que entenien que això anul·lava els problemes legals, i ara ERC exigeix materialitzar aquests plans.

La moció dels republicans també demana desplegar els informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional, les 18 tasques i més de 1.300 pàgines en les quals aquests assessors van aportar idees sobre com definir una eventual Catalunya independent.

stats