Política 10/05/2019

ERC seria la força més votada a les europees, a poca distància del PSC i JxCat

Els republicans superarien per tres dècimes els socialistes i per un punt la llista de Puigdemont

Xavi Tedó
2 min
ERC seria la força més votada a les europees a poca distància del PSC i JxCat

BarcelonaERC revalidaria la victòria aconseguida a les últimes eleccions europees aquest 26 de maig segons el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), fet públic aquest divendres. Ho faria per només tres dècimes (22,5%) respecte al PSC, que fregaria un 22,2% de suports, i un punt per sobre de JxCat, amb un 21,2%. Podem obtindria un 13,3%, Cs un 11% i, ja molt més lluny, quedarien el PP (4,2%) i Vox (3,2%).

L'enquesta publicada ahir pel CIS establia que ERC, que es presenta en coalició amb Bildu i el BNG, obtindria tres escons, de manera que la candidatura de l'exvicepresident Oriol Junqueras, empresonat, guanyaria la llista de JxCat, encapçalada per l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí, que tindria un escó.

Aquesta enquesta, però, es va fer abans de les eleccions generals i, per tant, no recull el resultat dels comicis ni l'efecte que pot tenir la decisió de la Junta Electoral Central d'excloure Puigdemont i els exconsellers de la candidatura, que finalment sí que hi podran concórrer a instàncies del Tribunal Suprem. El sondeig del CEO sí que incorpora aquests episodis perquè es va fer del 30 d'abril al 6 de maig i, de fet, la inclusió de Puigdemont suposa un cop d'efecte per a JxCat, que aconsegueix arrabassar un 10% de votants a ERC. Tot i això, el nombre d'indecisos, a hores d'ara, encara és molt elevat, ja que un 32,1% encara no saben a quin partit votaran, mentre que un 7,4% no ho especifiquen.

Pel que fa a la intenció de vot, ERC lidera la partida amb un 16,7%, seguida del PSC amb un 12,1% i Junts per Catalunya amb un 11,1%, cosa que deixa el resultat molt obert en unes eleccions que poden registrar una gran participació. De fet, un 71,3% dels enquestats confirmen que votaran, però només un 5,2% ho faran per temes relacionats amb la UE, mentre que un 32% ho faran per la situació política actual i un 58,9% per totes dues coses.

Un govern de coalició PSOE-Podem, l'opció preferida dels catalans

D'altra banda, els ciutadans de Catalunya advoquen majoritàriament per un pacte PSOE-Podem, amb un 60,2%. Els votants d'ERC i JxCat també es posicionen per aquesta opció amb un 80,5% de suport dels electors republicans i un 76,1% dels de JxCat, tot i que tots dos partits poden tenir la clau de la governabilitat a l'Estat. Paradoxalment, els votants del PSC també prefereixen aquesta coalició (46,2%) abans que governar sols (38,2%).

L'opció d'un govern en solitari del PSOE és la segona preferència dels catalans (17,6%) i dels votants independentistes, però amb uns percentatges molt inferiors que no arriben ni al 15%. Un govern de coalició entre PSOE i Cs és l'alternativa per la qual aposten un 82,4% dels votants de la formació taronja, un fet que entra en contradicció amb el posicionament de la direcció del partit, que s'ha negat a establir cap mena de pacte. També els votants de PP i Vox es decanten per aquest executiu.

stats