Política 05/10/2020

ERC arxiva l'expedient d'Alfred Bosch sense imposar-li cap sanció

El partit al·lega que no pot actuar judicialment contra Carles Garcias, el presumpte assetjador

Anna Mascaró / Aleix Moldes / Núria Orriols / Albert Llimós
2 min
ERC va cessar el cap  de gabinet de Bosch per assetjament sexual a Exteriors

BarcelonaL'executiva d'ERC ha tancat aquest dilluns definitivament la carpeta dels presumptes assetjaments sexuals destapats per l'ARA a la conselleria d'Exteriors sense imposar cap sanció a Alfred Bosch. La comissió de garanties del partit ha conclòs que l'exconseller no va encobrir la seva mà dreta, Carles Garcias, i la direcció republicana ha decidit arxivar l'expedient que se li havia obert al partit. "La instrucció duta a terme constata que el senyor Bosch va actuar guiat pel principi de prudència, i ha quedat provat que va recollir indicis per poder actuar si s’esqueia, com va fer el 24 de gener cessant el senyor Garcias, molt abans que el cas es fes públic. L’expedient, finalment, exonera el senyor Bosch per presumpta negligència en l'abordatge del cas", descriu Esquerra en un comunicat. El mateix Bosch, però, insisteix públicament que ell no tenia cap indici que vinculés Garcias amb algun cas d'assetjament perquè, si fos així –va dir en una compareixença recent al Parlament–, no hagués participat en la seva festa de comiat ni hagués fet un tuit lloant la seva figura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Les conclusions de l’expedient consideren que Bosch va assumir motu proprio les màximes responsabilitats polítiques que se li podrien exigir, en dimitir de manera immediata tant dels càrrecs públics com orgànics quan el cas va transcendir", afegeix el comunicat d'Esquerra.

Per la seva banda, a Garcias se li imputa una falta greu, que comportaria l'expulsió del partit, però com que va causar baixa voluntària al març, tampoc s'actuarà contra ell. "En qualsevol cas, com a conseqüència d’aquest expedient, el senyor Garcias no podrà tornar a militar a Esquerra en un futur", explica el partit. Tampoc s'actuarà contra ell judicialment perquè "l’article 322.1 del reglament de règim intern només permet l’enjudiciament de persones militants". Fonts d'ERC han matisat posteriorment que, consultats els advocats, consideren que tampoc podrien actuar judicialment contra Garcias encara que continués militant al partit.

Contradiccions amb Funció Pública

Així doncs, els republicans tanquen sense sancions un capítol que es va obrir formalment al gener amb l'inici d'una investigació interna i que no va ser fins al març que va esclatar arran de la publicació de la informació per l'ARA. Consideren que el cessament de Garcias –que Bosch atribueix al "mal ambient" de treball però en cap cas a assetjament sexual– i la dimissió de Bosch són suficients. Ara bé, al març Funció Pública va obrir una investigació sobre el cas que fa poques setmanes va arribar a unes conclusions oposades a les dels republicans.

De fet, es va traslladar l'expedient al consell executiu de la Generalitat per determinar quines han de ser les sancions, tant per a Bosch, a qui Funció Pública considera encobridor, com per a Garcias, de qui es té constància de determinades actuacions que poden ser considerades assetjament sexual a diverses treballadores de la conselleria. De moment, encara es desconeix quin tipus de sancions es proposen, tenint en compte que cap dels dos treballa ja per a l'administració.

stats