Política 27/05/2019

ERC es fa forta a les diputacions

JxCat només es manté com a primera força a Girona i l’independentisme perd la majoria a Barcelona

Marc Toro
3 min
ERC es fa forta a les diputacions

BarcelonaL’hegemonia assolida per ERC a les municipals permet als republicans fer el sorpasso a JxCat en totes les Diputacions excepte a la de Girona, l’únic dels quatre principals ens supramunicipals on els postconvergents mantenen el primer lloc. El retrocés al territori els situa com a segona força a Tarragona i Lleida i com a tercera a Barcelona, on queden superats també pel PSC, que millora la representació a les quatre institucions. El resultat dels comicis, que també expulsa la CUP de totes les Diputacions menys de la de Girona i fa perdre la majoria independentista a la de Barcelona, obliga els republicans a pactar si volen presidir allà on tenen majoria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A la Diputació de Barcelona, formada per 51 diputats, ERC i el PSC empaten a 16 després que el 2015 n’aconseguissin 11 i 10, respectivament. JxCat perd la meitat dels representants de CiU i es queda amb set, mentre que En Comú Guanyem passa de set a cinc. Els quatre de Cs, que en suma un; els dos del PP, que en perd un, i el diputat aconseguit per Tot per Terrassa, la candidatura guanyadora de l’exalcalde socialista Jordi Ballart, completen l’hemicicle a Barcelona. ERC podria tenir la presidència amb els vots de JxCat i els comuns o els del PSC, amb qui diu que rebutja els pactes. Des del juny del 2018 i fins ara el president ha sigut l’alcalde d’Igualada, Marc Castells (PDECat), que va substituir la seva companya de partit i llavors alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, quan va deixar els dos càrrecs per passar a comandar el Port de Barcelona. Conesa presidia la Diputació gràcies als vots d’ERC i dels socialistes.

Els republicans també podrien sumar amb JxCat a la Diputació de Tarragona, on han aconseguit 11 i vuit diputats en un ple de 27. No obstant això, els set representants del PSC permetrien també reeditar el pacte de govern amb els postconvergents (8) que mantenien fins ara i que va donar la presidència a l’alcalde de Vila-seca i home fort del PDECat a Tarragona, Josep Poblet -que al gener va anunciar que deixava la política-. Mentre que Cs conserva el diputat que tenia fins ara, els resultats deixen fora tant la CUP com el PP a Tarragona, i tampoc hi entren els comuns, que només tenen representació a Barcelona.

Els pactes també serien necessaris perquè ERC presidís la Diputació de Lleida, tot i passar de ser segona força amb sis diputats a primera amb 11 -d’un total de 25-. JxCat, en canvi, n’ha perdut tres dels que tenia CiU i es queda amb nou, i el PSC, que en tenia quatre, es queda amb tres en l’únic dels quatre ens en què no creix. Cs aguanta un cop més amb un diputat en un ple que també deixa sense representació populars i cupaires, però que en dona a la candidatura ciutadana Comú de Lleida. La composició fa molt difícil que repeteixi l’actual presidenta, Rosa Maria Perelló (CiU), que va assumir el càrrec després que el seu predecessor, Joan Reñé, dimitís en ser esquitxat pel cas de corrupció Boreas.

A Girona, els onze diputats de JxCat (tres menys) permeten aguantar l’embat dels republicans, que tindran nou representants, un més que el 2015. El PSC també en puja un, fins als quatre, i la coalició de candidatures independents Tots per l’Empordà, Independents per la Selva i la CUP tindran un diputat cadascun, d’un total de 27. Caldrà veure com es configuren els pactes després que durant aquest mandat el PDECat situés a la presidència l’alcalde de Llançà, Pere Vila, que va ser substituït pel batlle de Banyoles, Miquel Noguer, quan es va convertir en delegat del Govern.

stats