Política 28/04/2015

ERC insisteix que el 27-S és una data "intocable" per celebrar les eleccions catalanes

La secretària general del partit, Marta Rovira, diu que si Rajoy convoca les generals el mateix dia que les catalanes és perquè "deu considerar que són plebiscitàries i busca canviar l'agenda política"

Ara
2 min
Imatge de Marta Rovira a l'entrevista a 'Els Matins'

BarcelonaLa secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha insistit aquest dimarts en la necessitat que el 27-S se celebrin les eleccions catalanes, més enllà de les informacions que apunten a la possibilitat que coincideixin amb els comicis generals. "No s'ha de canviar la data de les eleccions catalanes. I si Rajoy escull aquesta data, és perquè deu considerar que són eleccions plebiscitàries i busca canviar l'agenda política", ha afirmat Rovira en una entrevista a 'Els Matins' de TV3, i ha afegit: "Per ERC, la data és intocable, perquè parteix del consens i l'acord polític i social". La dirigent republicana considera que "Rajoy hauria de saber que qui convertirà data en plebiscitàries seran els ciutadans. I això no ho podrà negar ningú", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb tot, s'ha mostrat convençuda que el president de la Generalitat, Artur Mas, mantindrà la data prevista per les eleccions a Catalunya, i ha volgut esvair tot indici de conflicte entre ERC i CiU. "De vegades no ho votem tot igual", ha reconegut, i ha afegit que "el pacte d'estabilitat parlamentària mai ha estat un xec en blanc", i que és normal que hi hagi "discrepàncies" entre dos partits situats en espais ideològics diferents". Tot i això, ha insistit que republicans i convergents tenen un "compromís superior a tot això": "Que els ciutadans de Catalunya votin per decidir el seu futur". També ha negat que els dos partits mantinguin una lluita pel lideratge del procés, que -ha recordat- correspon a la societat.

Després que aquest dilluns Mas confirmés que l'opció de la llista conjunta a les catalanes està enterrada, Rovira no ha volgut descartar aquesta opció de cara als comicis generals. "I més si són el mateix 27-S", ha argumentat. "No és moment de decidir-ho. Entre tots haurem de parlar quina és la millor estratègia, però jo no descartaria cap opció", ha dit la secretària general, que tampoc s'ha tancat a no presentar-se als comicis estatals.

Rovira, que s'ha mostrat a favor que les municipals d'aquest maig siguin "una primera volta" del 27-S, ha convidat a la CUP a pronunciar-se "quan abans millor" sobre la seva possible adhesió al full de ruta sobre el procés pactat amb CiU i les principals entitats sobiranistes, i s'ha mostrat convençuda que, "properament", més formacions i moviments que s'adheriran al document. Precisament, ha explicat que el suport a aquest full de ruta serà condició necessària a l'hora de pactar amb altres formacions després de les municipals.

stats