POLÍTICA
Política 15/04/2013

ERC reclama lleialtat amb Mas i el pacte d'estabilitat a tots els càrrecs de CiU

Els republicans repliquen al conseller Gordó que hi ha més elements que recomanarien accelerar la consulta que no pas ajornar-la

M. Colomer
2 min

BarcelonaLa portaveu d'ERC, Anna Simó, ha reclamat a tots els càrrecs electes de CiU, inclosos els membres del Govern, que siguin "lleials" amb el president de la Generalitat i deixin de fer declaracions en sentit contrari al que proposa Artur Mas i al que es va segellar en l'acord d'estabilitat. En la roda de premsa posterior a l'executiva del partit, Simó s'ha referit a les recents declaracions del conseller de Justícia, Germà Gordó, i el portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, en què ha apuntat a un possible ajornament de la consulta d'independència més enllà del 2014. Dues qüestions que, segons la portaveu republicana, contrasten amb la consulta "sí o sí" a què es va comprometre Mas i el programa electoral de CiU.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'escenari està més per avançar-la que no pas per ajornar-la", ha assegurat la portaveu republicana. Simó no entén com els càrrecs electes de CiU estan valorant públicament la possibilitat d'ajornar aquesta consulta i de limitar-la al pacte amb el govern espanyol. Dues qüestions que, segons Simó, no es corresponen amb el missatge que està transmetent el president de la Generalitat. "La nostra interlocució és directa i clara amb el president Mas, el màxim responsable de CiU i del país. I la comunicació és clara i inequívoca al respecte: Mas reitera el seu compromís amb la consulta", ha explicat Simó.

Problema intern de CiU

"Si dintre de les files de CiU tenen algun dubte amb el compromís del president, que ho resolguin internament", ha demanat Simó en referència a les declaracions de Gordó i també a les de Josep Antoni Duran i Lleida, que van en la mateixa direcció que les del conseller de Justícia. Malgrat aquestes declaracions, els republicans consideren que, fins ara, el Govern ha estat treballant en el procés previ a la celebració de la consulta -que ha de finalitzar el 31 de desembre de 2013- i ha estat complint "fil per randa" el pacte d'estabilitat signat amb Esquerra. Després que Mas rebutgés per ara una declaració unilateral d'independència, Simó ha reiterat que el camí acordat és, en aquests moments, amb la consulta, com a via per guanyar legitimitat de cara a la comunitat internacional si arribat el cas només queda l'opció d'una declaració parlamentària.

"Qui digui que una declaració unilateral no és legítima, que es miri la història d'Europa dels darrers 100 anys", ha indicat. A més, ha subratllat que el Parlament –que hauria de signar la declaració d'independència– és una cambra escollida democràticament pels ciutadans, i que el Tribunal Internacional de l'Haia reconeix la legitimitat d'aquest mètode per declarar la independència d'un país, com es va demostrar amb Kosovo.

stats