ERC mantindrà la seva aposta pel diàleg sigui quin sigui el desenllaç del 14-F

Aragonès: "Ens hem marcat una estratègia que creiem que és la millor"

i
Quim Bertomeu
3 min
Romeva, Aragonès i Junqueras aquest dimecres a Manresa

BarcelonaERC ha reprogramat en els últims anys el seu full de ruta per aconseguir la independència, i, resumint, advoca per eixamplar la base dels partidaris de la república i prioritzar la via del diàleg amb l'Estat –per intentar pactar un referèndum– enfront de les vies unilaterals que havia sostingut en el passat. És la seva oferta electoral per als comicis del 14-F i el dubte raonable que sorgeix és què passarà amb aquesta aposta si no guanyen les eleccions. Aquest dijous el candidat del partit, Pere Aragonès, ha assegurat que està convençut que les guanyarà però que si no és així, sigui quin sigui el desenllaç electoral, no té previst en cap cas canviar la seva estratègia. "Sumar, incorporar, no és una estratègia electoral, és la convicció de que és el millor camí per arribar la independència", ha argumentat en una entrevista amb RAC1.

Esquerra ha dividit els seus actes públics d'aquesta campanya en dos grans missatges. D'una banda, els clàssics atacs contra altres formacions polítiques, que ha concentrat bàsicament en el PSC i algunes vegades també en JxCat. De l'altra, ha intentat aprofitar els mítings, precisament, per intentar fer arribar la seva estratègia pragmàtica cap a la independència als seus electors. Explicar-se i tornar-se a explicar, aprofitant l'efervescència política que genera qualsevol campanya. Una de les principals encarregades ha sigut la secretària general, Marta Rovira. Dilluns, per exemple, va fer un acte amb el president del partit, Oriol Junqueras, per explicar les virtuts d'intentar aconseguir que els independentistes siguin "més i més forts" i d'intentar pactar un referèndum amb l'Estat que sigui reconegut per la "comunitat internacional".

Així, Aragonès ha avisat aquest dijous que el partit seguirà aplicant aquest full de ruta i que no el condicionarà als resultats electorals. "Nosaltres no renunciarem a la nostra estratègia i al nostre pensament. Tenim una estratègia cap a la independència que ens permet aconseguir-la", ha defensat. Altre cop ha aprofitat l'ocasió per tornar a explicar la que considera que és la principal virtut, la necessitat "d'acumular força democràtica" per "doblegar aquest Estat" que ara per ara segueix negant el dret a l'autodeterminació de Catalunya. "Ens hem marcat una estratègia que creiem que és la millor. No és una estratègia electoral. És la convicció que és el millor camí per arribar a la independència", ha conclòs.

Investirà Laura Borràs?

ERC en aquesta campanya no vol situar-se en el marc mental de què farà si no guanya les eleccions, però amb les enquestes pronosticant un triple empat –PSC, JxCat i ells–, les preguntes es fan inevitables. Aragonès ha assegurat que el seu partit, si finalment queda per darrere de JxCat, no tindrà cap problema per investir Laura Borràs. "Em remeto al que hem fet fins ara", ha recordat el republicà, que ha recordat que el 2018 van donar els seus vots per investir Quim Torra. Tot i això, ha assegurat que veu possibilitats que el seu partit guanyi en vots i en escons.

Raül Romeva, Pere Aragonès i Diana Riba aquest dijous.

Transició Ecològica

Envoltats de les plaques solars que hi ha al terrat de les instal·lacions de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), els republicans han presentat aquest dijous les seves propostes en matèria de transició ecològica. La més important, forjar en la legislatura vinent un pacte nacional per implicar totes les institucions en aconseguir que Catalunya pugui tenir l'any 2050 el cent per cent de l'energia d'origen renovable. L'exconseller Raül Romeva ha explicat que en aquest terreny cal passar de "la retòrica a la pràctica" i per fer-ho els republicans han recordat que ja van anunciar que, si guanyen les eleccions, crearan una conselleria d'acció pel clima per prioritzar la lluita contra el canvi climàtic. No és la primera proposta que fan de crear un nou departament, ja que també han plantejat crear-ne un sobre igualtat i feminismes. Aragonès ha assegurat que no estan dient de passar de les 13 conselleries actuals a 15 –seria polèmic en plena crisi– sinó de "reorganitzar" les que hi ha actualment.

stats